Бисери на камерната музика

Мила Георгиева и Георги Черкин закриват 23-тия „Европейски музикален фестивал“ 

Предстои финалното събитие от 23-тия „Европейски музикален фестивал“ в София. Двама от най-обичаните български музиканти – цигуларката Мила Георгиева и пианистът Георги Черкин се събират на една сцена, за да зарадват почитателите на камерната музика с изискана селекция от творби за цигулка и пиано. Техният рецитал с произведения от Вивалди, Сарасате, Паганини, Рахманинов, Франк и Равел ще се състои на 27 октомври от 19:30 ч. в залата на Централния военен клуб. „Програмата е едно много хубаво съчетание на различни стилове. Има значими композиции от цигулковия репертоар, но и малки бисерчета, които ние, музикантите, свирим с голямо удоволствие, като „Вокализ“ от Рахманинов и „Лунна светлина“ от Дебюси. За всеки има по нещо, дори за хора, които никога не са ходили на концерт с класическа музика“, споделя Мила Георгиева. Основно място сред творбите безспорно заемат голямата цигулкова соната в ла мажор от Цезар Франк и Рапсодия “Циганка” от Морис Равел, произведения, наситени с много страст и виртуозност, които са предизвикателство за всеки цигулар.

Билетите за концерта са налични онлайн на Ticketsbg и на място 1 час преди началото на събитието. „Европейски музикален фестивал“ се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата и Столичната община – Календар на културните събития на Столична община за 2023 година.

Камерната музика винаги е била част от живота на чаровната цигуларка. Като дете на един от основателите на ансамбъл „Софийски солисти“, тя израства обкръжена от камерно музициране, което заема важно място в нейното професионално развитие. През 2002 година Мила става концертмайстор на Радиосимфоничния оркестър в Щутгарт (Симфоничен оркестър на Югозападното германско радио – SWR) и концертира освен като солист с оркестър, също и в различни камерни формации. Тя редовно изпълнява основен класически репертоар за струнен квартет. През миналия сезон с музиканти от оркестъра в Щутгарт са представили редки творби за обой, цигулка, виола и виолончело от Бенджамин Бритън, а през тази година й предстоят концерти със Струнния квартет от Морис Равел и Квартет №2 оп. 10 от Арнолд Шьонберг. „В камерната музика диалогът между изпълнителите е много по-интензивен, отколкото при свирене с голям оркестър. За мен това е едно от най-важните неща за един музикант – да можеш да споделиш музиката с някой друг. Този обмен между двама изпълнители те кара да почувстваш нещата по различен начин“, подчертава цигуларката.

Концертът на 27 октомври не е първата обща сценична изява на Мила Георгиева и Георги Черкин. Преди повече от 20 години те свирят заедно в Тройния концерт от Лудвиг ван Бетовен. „Още тогава бях впечатлен от нейната музикалност и впоследствие съм следил кариерата й. Винаги се радвам, когато имаме шанс да музицираме заедно“, споделя пианистът Георги Черкин. През 2020 година двамата участваха с голям успех в концертите „Кино и класика“ в София и Пловдив с аранжименти на филмови хитове, направени от Георги специално за Мила Георгиева. Сега музикантите с нетърпение очакват предстоящата си изява в „Европейски музикален фестивал“. Освен в София, те ще гостуват със същата програма в Стара Загора и Пловдив.

Програма на концерта:

А. Вивалди – Соната в ла мажор

Ц. Франк – Соната за цигулка и пиано в ла мажор

П. Сарасате – Андалуски романс, oп.22

Н. Паганини – „La Campanella“

С. Рахманинов – Вокализ, оп. 34, №14

Кл. Дебюси – „Лунна светлина“

М. Равел –  Рапсодия „Циганка“ за цигулка и пиано