Михаил Йосифов и „Новините в джаза“ преоткриват музиката на Петър Ступел

100-годишнина от рождението на композитора ще бъде отбелязана с мултимедийния концерт „Темпо, темпо!“

16 ноември 2023

Джазменът Михаил Йосифов преоткрива музиката на един от големите български поп композитори – Петър Ступел, като създава нови аранжименти на мелодии, които са любими на няколко поколения българи. Виртуозният тромпетист, композитор, аранжор и неговата формация „Новините в джаза“ се впускат в поредното музикално приключение и откриват за младото поколение някои от златните хитове на българската естрадна и филмова музика от близкото минало. На 4 декември 2023 от 20:30 ч. в Sofia Live Club те ще представят мултимедийния концерт “Темпо, темпо!“, организиран от „Кантус Фирмус“ по повод 100 години от рождението на Петър Ступел. Изборът на заглавието идва от песен из филма-мюзикъл “Баща ми, бояджията”. В програмата ще намерят място и нови версии на незабравимите мелодии „Снегът на спомена“, „Любовта е море“, „Закъснели срещи“, както и музика от филмите „На всеки километър“ и „Лека нощ, деца“, съпроводена с кадри от лентите. Събитието се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата.
Със своя мелодичен дар и способност да улавя духа на времето, Петър Ступел е от онези творци, чиято музика докосва сърцата на милиони хора и прави света, в който живеем, по-красив и лиричен. Композиторът е роден на 27 април 1923 г. в София в семейство на професионални музиканти. Завършва Музикалната академия като ученик по пиано на проф. Андрей Стоянов и композиция при проф. Панчо Владигеров. Още като студент си спечелва име на отличен пианист и добър композитор. След дипломирането специализира в Музикалната академия „Ференц Лист“ в Будапеща. Професионалният му път започва в Детската редакция на БНР и като асистент по хармония в Музикалната академия. Работи като композитор в Ансамбъла за песни и танци на народната армия (1953 – 1965), музикален редактор в „Балкантон“, главен редактор на музикалната редакция на БНТ (1967 – 1972). От 1980 до 1997 година е директор на Международния музикален фестивал „Софийски музикални седмици“.
Песните на Петър Ступел са неизменна част от живота на няколко поколения българи. Всички помним от своето детство мелодиите на „Зайченцето бяло” и „Аз съм Сънчо…“. Незабравими са музикалните партитури на Ступел за емблематични български филми като „Любимец 13”, „Старинната монета”, „Таралежите се раждат без бодли“ и сериалите „На всеки километър” (съвместно с Атанас Бояджиев) и „Капитан Петко войвода”. Значим е неговият принос и за българската популярна песен със заглавия като „Снегът на спомена”, „Веселина”, „Закъснели срещи“ и др. Днес, четвърт век след смъртта на композитора, младото поколение вече живее в съвсем различна музикална среда, в която доминират други стилове. Но именно през дистанцията на времето още по-силно изпъква значението на един ярък творец като Петър Ступел, чиито песни не са загубили своето очарование и стойност.
Създадена от Михаил Йосифов едва преди година, формацията „Новините в джаза“ бързо набира скорост в динамичния музикален живот на България. Артистите, подбрани и ръководени от Йосифов, са негови бивши и настоящи студенти в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ и съставляват една сполучлива комбинация от певци и инструменталисти: слънчевият, усмихнат глас на Велека Цанкова, мощният, пълен с живот тембър на Лъчезар Кацарски, инструменталистите с ярко артистично присъствие Александрос Красидис (саксофон), Красимир Зафиров (китара), Николай Костадинов (пиано), Калина Андреева (бас), Ивайло Манев (ударни). Групата бързо създава богат репертоар от джаз, блус, фънк и латино пиеси, важна част от който е и авторската музика. След поредицата от успешни изяви, представяне на дебютния им албум в седем български града, както и летни участия на музикални фестивали в Благоевград, Троян и Боровец, „Новините в джаза“ се готвят за поредната среща със софийската публика на 4 декември в Sofia Live Club. Гостите на концерта ще чуят също и авторски композиции на „Новините в джаза“ от техния албум “Първа емисия”, както и красиво музикално напомняне за предстоящите Коледни празници. Билетите са на цени 30 лв. за продажба онлайн и 35 лв. на място преди началото на събитието. Вратите на клуба отварят в 19:30 ч.

Чуйте интервю с Михаил Йосифов и Велека Цанкова в звуковия файл! С артистите разговаря Радостина Узунова.