Слушайте в „Съботно кафе с Радостина Узунова“ на 18 ноември по Радио „Класик А“!

17 ноември 2023

Режисьорката Вера Немирова ще бъде гост в Радио „Класик А“ на 18 ноември – денят, в който на сцената на Софийската опера и балет ще бъде представена нейната версия на операта „Ариадна на Наксос“ от Рихард Щраус и броени дни преди премиерата на „Летящият холандец“ с Държавна опера Варна.

Вера Немирова, снимка "Класик А"

53-тият Фестивал на оперното и балетното изкуство в Стара Загора се открива на 23 ноември. Домакин и съорганизатор е Операта в града на липите. Нейният директор Огнян Драганов ще представи акцентите в програмата.

Малко по малко се настройваме на коледна вълна. Мецосопранът Гергана Николаева, цигуларката Зорница Иларионова и пианистът Георги Черкин ще ни поканят на коледния си концерт на 4 декември във Военния клуб. Концерт не само с прекрасна музика, но и с кауза, която заслужава да бъде подкрепена – възстановяването на 2 етаж на Боянската църква.

Очаквайте среща и с носителя на отличието „Кристална лира“ на слушателите на Радио „Класик А“ – тромбонистът Георги Корназов.

Георги Корназов - снимка - личен архив

На 18 ноември е роден композиторът на месеца Карл Мария фон Вебер. Немски композитор, диригент и пианист и създател на немската романтична опера, най-известната от които е „Вълшебният стрелец“. С увертюрата към тази опера започна концертът на 16 септември на Оркестър „Кантус Фирмус“ от програмата на „Европейски музикален фестивал“. Документален запис очайквайте в началото на предаването.