Джошуа Бел и „Елементите“

22 ноември 2023
Един от новите проекти, привлекли интереса на световноизвестния американски цигулар Джошуа Бел, е композицията „Елементите“. Съвсем нова творба, съчинена на принципа на цикличността и вдъхновена от природните елементи: земя, вода, огън, въздух и космос. Добре познатият на българската публика музикант от концертите му в България с Оркестър „Кантус Фирмус“ и Софийската филхармония, ангажира петима съвременни американски композитори за написването на музиката. Наскоро проектът имаше своята световна премиера в Lincoln Center, Ню Йорк, заедно с Нюйоркската филхармония и диригента Яп ван Зведен. „The Elements“ е 37-минутен изцяло нов концерт за цигулка и оркестър, който следва цикличната идея не само на „Четирите годишни времена“ от Вивалди, но и на Астор Пиацола с „Годишните времена на Буенос Айрес”, както и оркестровата сюита „Планетите“ на Густав Холст.

„Всички обичаме „Четирите сезона“ на Вивалди или Пиацола. Всички обичаме „Планетите“ на Холст и затова си помислих – защо да не направим нещо такова и за цигулка? Мислех си за елементите, за древните категории като земя, въздух, огън и вода. Понякога чувате и за пети елемент като етер или космос, така че накрая включихме и космоса за петия елемент тук“, разказва Джошуа Бел в интервю за The Violin Channel. Идеята се заражда по време на пандемията от Covid 19, когато ангажиментите на артистите намаляха осезаемо, включително и за Бел, но пък времето за обмисляне на нови проекти бе повече от достатъчно. „Какво искам да направя после, след като светът тръгне отново?“ е въпрос, на който цигуларят отговаря без колебание: „Мисля, че вече е време да разполагам с нов концерт, който може да бъде написан от някой, на когото аз искам да го поръчам“.

Петимата избрани композитори, които сътворяват всяка една от частите, са: Кевин Пътс („Земя“), Едгар Майер („Вода“), Джейк Хеги („Огън“), Дженифър Хигдън („Въздух“) и Джеси Монгомъри („Космос“). Някои от тях са носители на „Пулицър“, „Грами“, други са действащи инструменталисти и педагози, но всеки от тях е важна част от съвременната американска музикална сцена. Джошуа Бел ги събира като „пет силно уникални гласа“, за да покаже различието на природните елементи. „Много хора бяха скептични относно това да има пет различни гласа и музикални езика, събрани под един покрив, така да се каже. Но изненадващо, се получи много добре! Исках петима композитори, които да имат контрастни стилове, но също и да споделят някои от музикалните идеали, които аз търся у композиторите – мелодия и тоналност. Както се оказва, и петимата споделят това, а и всички се възхищават един на друг. Мисля, че ще бъде много вълнуващо за публиката!“, казва 55-годишният Бел.

Джошуа Бел прави интересен паралел с историята и припомня как някога Брамс се е вслушвал в съветите и предложенията на своя първи изпълнител – цигуларят Йозеф Йоахим. „Не искам да се поставям на нивото на Йоахим, но при Брамс можете да видите в неговите ръкописи всички промени, направени от Йоахим. Въпреки че Йоахим не е бил толкова велик композитор като Брамс, все пак именно той е цигуларят, направил творбата по-добра“, убеден е Бел. И още един паралел, за който споделя цигуларят: „Част от удоволствието е работата с композиторите. Направих това с Джон Кориляно, когато снимахме филма „Червената цигулка“ и тогава му поръчах да напише концерт за мен“, спомня си той.

Новата петчастна творба „Елементите“ със солист Джошуа Бел тепърва ще звучи и на други сцени, а през лятото на 2024 г. тя вече е заложена в програмата на Чикагския симфоничен оркестър.