Премиерни заглавия и поглед към традицията

Започва Фестивалът на оперното и балетното изкуство в Стара Загора

23 ноември 2023
„Евгений Онегин“ и „Летящият холандец“ ще имат премиери на фестивала, за първи път „Валкюра“ в постановката на Софийската опера ще гостува извън столицата, ще звучи и театрална музика от Панчо Владигеров, а легендарният украински хореограф Раду Поклитару ще се представи с балета на Държавна опера – Пловдив. Всичко това, редом с майсторски класове на световноизвестните Веселина Кацарова и Калуди Калудов, откриваме тази година в афиша на Фестивала, посветен на оперното и балетно изкуство в Стара Загора. Изложби, чествания и видеопрожекции съпътстват неговото 53-то издание, а домакин и съорганизатор е Операта в града на липите. От днес (23 ноември) до 9 декември ежедневно ще бъдат представяни интересни събития, превръщайки красивия български град в столица на операта и балета.
Два премиерни спектакъла на домакините слагат началото на фестивала – на 23 и 24 ноември се играе операта „Евгений Онегин“ от П.И. Чайковски, под режисурата на Славчо Николов. През 2023 г. светът отбелязва 200-годишнината от създаването на една от най-великите литературни творби в света – романът в стихове „Евгений Онегин“ от А.С. Пушкин.
Денят 25 ноември е посветен на изкуството на големия баритон Стоян Попов и 90-годишнината му. В негова памет Държавна опера – Бургас показва документална изложба, чийто автор е Светлана Димитрова, дъщеря на Стоян Попов и дългогодишен редактор в БНР. Заедно с фотосите ще видим и кадри от Златния фонд на БНТ и юбилеен албум.
На 26 ноември публиката в Стара Загора ще проследи романтичната опера „Летящият холандец“ на Рихард Вагнер, непосредствено след премиерата й във Варна. Това е постановка на Вера Немирова, която е адаптация на продукцията от 2017 г. за Оперния театър на Магдебург, Германия.
Композиции на Панчо Владигеров за театралните постановки на големия режисьор на Германия и Австрия Макс Райнхард, чиято 150-годишнина светът отбелязва през 2023 г. – това е темата на следващия фестивален ден (27 ноември). Изпълненията ще бъдат на Ансамбъл „Симфониета“ заедно с баса Ивайло Джуров, а диригент е ученикът на Владигеров Милко Коларов, който ще разкаже за своите срещи и многобройни уроци, научени от маестрото. Непосредствено преди събитието (във фоайето на операта от 17.30 ч.) Къщата-музей „Панчо Владигеров“ ще покаже филма „Рапсодия Владигеров“, заснет в театрите, където през 20-те години на миналия век двамата творци създават етапни постановки за европейския театър.
Двама големи български оперни артисти споделят своите общи идеи за успешна реализация на младите певци – Веселина Кацарова и Калуди Калудов. Те ще представят своите най-добри ученици от майсторските си класове (проведени между 16 до 29 ноември в залата на Регионалната библиотека „Захарий Княжески“) в концерт на 29 ноември.
За всички събития и акценти от програмата на фестивала, чуйте повече в звуковия файл от директора на Старозагорската опера Огнян Драганов, в интервю на Радостина Узунова!