Нов албум на Ане-Софи Мутер и нейните „Виртуози“

Записите звучат премиерно в ефира на радио „Класик А“  от 27 ноември

27 ноември 2023
„Музиката е дар за всеки, възможност да споделяш емоции независимо от своя произход, да правиш нещо значимо и да служиш в полза на обществото като музикант“. Думите са на една световна цигулкова звезда, за която се заговори още през 70-те години на миналия век, когато се превърна в откритието на легендарния Херберт фон Караян – Ане-Софи Мутер. Това лято тя отпразнува 60-годишния си юбилей, а само няколко дни по-рано едно нейно събитие успя силно да развълнува виенската публика. Музикферайн стана домакин на запомнящ се концерт, изнесен от ансамбъла й „Mutter’s Virtuosi“ („Виртуозите на Ане-Софи Мутер“), като част от европейското им турне през юни 2023г. Така звукът от сцената после прерасна в изцяло нов албум с красива и разнообразна музика, който беше издаден от Deutsche Grammophon. Компанията си партнира с именитата цигуларка вече десетилетия наред, а самата Ане-Софи Мутер е неин артист още от 1978 г., когато Херберт фон Караян я покани да записват заедно с Берлинската филхармония.

Познаваме четирикратната носителка на „Грами“ като музикант, който не спира да развива блестящата си солова кариера, не пресъхва и нейния интерес към нови композиции и съвременни автори. Но паралелно с това, тя обича да посвещава голяма част от времето си на бъдещето – на младите музиканти, които често излизат заедно с нея на сцената. Разбирането за силата на музиката и подкрепата на млади таланти е кауза за Ане-Софи Мутер, която тя разви чрез фондацията си „Anne-Sophie Mutter“, създадена през 1997 г. А от 2011 г. насам пое и ролята на ментор в струнния ансамбъл „Mutter’s Virtuosi“, съставен от 14 млади професионални изпълнители, настоящи и бивши стипендианти на нейната фондация. Тя подкрепя и различни благотворителни цели, като събира значителни средства за тях по време на множеството си концерти из Европа, Северна и Южна Америка или Азия.

Какво ни предлага този път Ане-Софи Мутер? Репертоарът е съставен от музика на Антонио Вивалди (1678–1741), Й.С.Бах (1685–1750), Жозеф Болон (1745–1799), нейния покоен съпруг Андре Превен (1929–2019) и Джон Уилямс (род. 1932), чиито композиции в последно време тя представя с особена страст. В тези записи можем да се насладим на познати произведения, като Концерта за три цигулки във фа мажор на Вивалди, Концерта за цигулка №1 в ла минор на Бах, както и Бранденбургски концерт № 3 в сол мажор. Освен това, е включен и Концерт в ла мажор №2 оп.5 на Жозеф Болон дьо Сен Жорж – френски цигулар, диригент и композитор на XVIII век, известен още като „тъмнокожият Моцарт“ („le Mozart noir“), чиято кариера в Париж е била възпрепятствана от преобладаващия по онова време расизъм. В наши дни за Мутер това е съществен проблем, на който тя и музикантите й искат да обърнат сериозно внимание. В новия албум са добавени и някои бисове: трета част от концерта „Лято“ из „Годишните времена“ на Вивалди, Андре Превен и пиесата „Нонет“ от 2014г., посветена на самата Ане-Софи, както и прочутата главна тема от филма „Списъкът на Шиндлер“ (1994) на Джон Уилямс, заедно с тема от филма „Свободата на Пепеляшка“ (1973), като и двете звучат във версия за цигулка и струнен оркестър.

„Невероятен блясък, спираща дъха виртуозност… „Виртуозите на Ане-Софи Мутер“ удивиха Музикферайн!“, написа Die Presse по повод концерта през юни във Виена.   Записи от албума, запечатал това впечатляващо музикално събитие, бихте могли да слушате и в програмата на радио „Класик А“ – тази седмица от 27 ноември до 1 декември между 14 и 15 ч.