Harmonia Mundi обогатява за първи път каталога си със северноамерикански оркестър

За първи път оркестър от Северна Америка ще си сътрудничи с една от престижните звукозаписни компании на Европа. Преди дни Симфоничният оркестър на Торонто подписа договор с френския независим лейбъл Harmonia Mundi, според който първото записано заглавие ще бъде творбата на Оливие Месиен (1908 – 1992) Симфония „Турангалила“. Едно от най-популярните произведения на френския композитор влиза в звукозаписно студио под диригентството на Густаво Химено, музикален директор на канадския оркестър, а записът се очаква да излезе на 2 февруари 2024 г. За Торонто симфони тази партитура има сантиментална и историческа стойност, тъй като още през 1968 г. музикантите я записват за RCA под палката на тогава 33-годишния маестро Сейджи Озава, което се оказва и техният първи значим комерсиален запис.

„Много съм радостен от моите дългогодишни отношения с Harmonia Mundi и за мен е вдъхновяващо, че сега имам възможността да пренеса тази връзка и в Торонто“, споделя испанският диригент Густаво Химено в изявление на сайта на оркестъра. „Така че, когато ме помолиха да избера произведение от целия ни репертоар за моя първия запис със Симфоничния оркестър на Торонто, решението ми беше незабавно“, признава той. Густаво Химено също така е и главен диригент на Люксембургския филхармоничен оркестър, с който до момента има доста реализирани записи за Harmonia Mundi, като дирижира мащабни творби на Пучини, Росини, Стравински и др. Ето как той обяснява музикалния си избор за първия си запис в Торонто: „Симфония „Турангалила“ на Оливие Месиен е не само исторически значима творба за ансамбъла, заради записа на музикалния директор на оркестъра Сейджи Озава от 1968 г., но тя въплъщава и усещането за един далновиден поглед отправен към бъдещето, характерен както за оркестъра, така и за лейбъла“.

Новият голям проект на европейския лейбъл със северноамерикански оркестър няма да приключи дотук, защото се предвиждат още реализирани идеи. През този и следващия сезон предстоят записите на балета „Пулчинела“ от Игор Стравински и „Чудният мандарин“ на Бела Барток, а заедно с тях ще бъдат включени и произведения на съвременните канадски композиторки Кели-Мари Мърфи и Емили Лебел, съобщават от оркестъра.