Очаква се нов биографичен филм за Равел и неговото „Болеро“

30 ноември 2023 г.

Нов игрален биографичен филм, посветен на една от великите музикални личности на ХХ век, предстои да излезе през следващата 2024 г. С преклонение към Морис Равел (1875 – 1937), филмът се фокусира върху прочутото „Болеро“ или неувяхващата емблема на неговото творчество. Режисурата е на Ан Фонтен – актриса, сценарист и режисьор, която българската публика познава най-вече от филма й „Коко преди Шанел“ от 2009 г. Родена в Люксембург, Ан Фонтен живее и работи във Франция и добре познава културата и историята на страната. В новия си филм тя пренася действието към Париж от 20-те години на миналия век и по-конкретно към 1928 г., когато Равел композира „Болеро“. „И до днес Морис Равел остава един от най-блестящите композитори на ХХ век. Но за разлика от Коко Шанел, той беше един комплексен творец, чието изкуство резонира по целия свят“, казва тя.

През 1928 г. композиторът е на 53 години и вече е на върха на кариерата си. До момента повече от великите му творби са зад гърба му, а от хореографската поема „Валсът“ (1920 г.) са изминали почти десетина години. Най-новата балетна поръчка идва от страна на Ида Рубинщайн, известната бивша танцьорка на „Руските балети“, която би искала „балет с испански характер и който да носи заглавието Fandango“. За да удовлетвори искането й, първоначалната идея на Равел е била за оркестрация на „Иберия“ – клавирната творба на Исак Албенис, но тази възможност отпада. Така се стига до един известен епизод от лятото на същата 1928 г., когато композиторът е на почивка в Сен Жан дьо Луз. При среща с композитора и критик Гюстав Самазьой, той сяда на пианото и изсвирва една мелодия. „Не намирате ли, че в тази тема има нещо настоятелно?“, казва Равел, обръщайки се към своя приятел. И допълва: „Ще се опитам да я повторя неколкократно, без никакво развитие, като постепенно изграждам оркестъра, доколкото мога“. Тези думи се оказват съдбоносни, защото описват раждането на една гениална творба!

За своята нова 15-минутна композиция и бъдещ шедьовър, Равел е планирал произведение „без форма“. „Писането е просто и директно от началото до края, без ни най-малко търсене на виртуозност“, ни казва той. „Болеро“ е завършено на 15 октомври 1928 г., а премиерата в неговата балетна версия е на 22 ноември в Парижката опера. На сцената е Ида Рубинщайн, която играе танцьорка в испанска странноприемница, а в залата присъства и композиторът Игор Стравински. Тази хипнотична и обсебваща музика с повтарящ се монотонен ритъм изненадва, шокира, но и привлича както публиката, така и критиката. Премиерата на концертната версия идва по-късно – тя е на 11 януари 1930 г. с Оркестър „Ламурьо“, под диригентството на самия Равел.

Как ще бъде пресъздадена цялата тази интригуваща история в новия френски филм? Тепърва ще научим, но засега се знае, че за главните роли са ангажирани актьорите: Рафаел Персоназ изиграва Морис Равел, а Жана Балибар е Ида Рубинщайн. Някои епизоди са били снимани близо до Париж, в малката къща на Равел Le Belvédère, където композиторът е прекарал последните 16 години от живота си и където умира през 1937 г., а други в Брюксел и Ню Йорк.