Англия набира средства за паметник на Бритън

1 декември 2023 г.

Тепърва в родния град на Бенджамин Бритън (1913 – 1976) ще бъде издигнат негов паметник. Статуята, обаче, ще го изобразява като дете, а не в образа му на възрастен, както го познава светът. Кампанията не е нова, тя започна още през миналата година, в навечерието на 110-годишнината от рождението на композитора. Излята от бронз, бъдещата скулптурата ще бъде разположена пред неговия дом в град Лоустофт в английското графство Съфолк. Известен факт е, че детството на Бритън край Северно море до голяма степен е повлияло по-късните му композиции, в които ясно са отразени силата и красотата на точно тази част от крайбрежието. Популярно лице сред инициаторите на идеята е Зеб Соунс, журналист на ВВС и радиоводещ в лондонското радио Classic FM. Той помага на кампанията още от пролетта на 2022 г., когато стартира проекта с откриването на макет на бъдещия паметник, изработен от скулптора Иън Ранк-Броудли.

Защо Бритън като юноша, а не като зрял творец? „Вместо възрастния Бритън в разцвета на силите си, ние избираме да го почетем като момчето от Лоустофт, което е продължило напред със своите постижения. Надяваме се, че тази красива статуя ще вдъхнови бъдещите поколения на Лоустофт, за да гледат напред към хоризонта и да имат големи мечти“, обяснява идеята Зеб Соунс. Името на обществения проект е „Бритън като момче“ (Britten as a Boy“), който разполага със свой уебсайт и директна платформа за дарения. Сред известните фигури, поддръжници на идеята, се открояват уважаваните оперни артисти Джанет Бейкър и Томас Алън. Засега са събрани около 60 000 паунда, което е над половината от очакваните 110 000, необходими за бронзовата скулптура в реален размер. Периодично се огласяват различните акции, чрез които се събират средствата и една от тях бе специална концертна гала в Wigmore Hall през октомври 2023 г. Междувременно във финансирането се включи и местната пивоварна Adnams в района на Съфолк, която предложи печалбата си от продажбата на своето лимитирано издание уиски „Britten“.

Водещ или участник в различни музикални събития, включително и от фестивала BBC Proms, Зеб Соунс е посочен от The Daily Telegraph като „предпочитан глас за музикален разказ, специализиран в концерти за деца“. Именно той представи ролята на разказвача в Симфоничната приказка „Петя и вълкът“ на Прокофиев по време на Международния музикален фестивал „Уимбълдън“. През 2013 г. участва в продукция на BBC Radio 3 по повод честването на 100-годишнината на Бритън, а сега е на първа линия в популяризирането на обществения проект „Britten as a Boy“.

Творбите на скулптора Иън Ранк-Броудли са добре познати във Великобритания. Сред неговите работи е статуята на Даяна, принцесата на Уелс, открита през 2021г. в градината на двореца Кенсингтън, както и изображението на Нейно Величество Кралицата, което се появява върху монети от 1998 г. Идеята на скулптора е композитора да бъде изобразен с лице към Северно море, което е вдъхновило толкова много от музиката му, особено емоционалните „Четири морски интерлюдии“ от неговата най-известна опера „Питър Граймс“. „Геният на Бритън е разцъфтял още в детството. Една негова статуя като момче в Лоустофт би могла да вдъхнови поколения деца да следват мечтите си. Бронзът е за вечността, а Бритън го заслужава!“, признава Иън Ранк-Броудли.