Виртуозът на мандолината Ави Авитал сбъдва мечтата си за запис с Il Giardino Armonico

Записите звучат премиерно от 4 декември в ефира на Радио Класик А

4 декември 2023 г.

„Ето така искам да правя музика!“ Това е реакцията на Ави Авитал, когато за първи път става свидетел на концерт на Il Giardino Armonico с техния диригент Джовани Антонини. Вижда ги как свирят на живо в Йерусалим, а сега вече самият той се радва на нов албум, записан тъкмо с италианските музиканти. Днес, когато 45-годишният израелски мандолинист Ави Авитал има славата на същински магьосник на своя инструмент, той вече записва с именития бароков ансамбъл Il Giardino Armonico. Съвсем скоро заедно те издадоха свой общ албум – под емблемата на Deutsche Grammophon и със семплото заглавие „Concertos“. Включени са три оригинални концерта за мандолина, чиито композитори са Емануеле Барбела, Джовани Паизиело и Йохан Непомук Хумел, както и преработки на самия Авитал върху концертни творби на Й.С.Бах и Антонио Вивалди.

Ави Авитал е млад студент в Йерусалимската музикална академия, когато, по собствените му думи, е бил буквално „завлечен“ от свой приятел – бароков ентусиаст, на концерт на Il Giardino Armonico. „Това беше наистина важно преживяване!“, спомня си той. „Всичко в тях беше различно – свиреха Вивалди с такава физическа енергия и сила на израза…“ Мандолинистът отдавна е имал ясна идея за това как иска да изпълни една от творбите в новия албум – неговият любим Концерт на Вивалди RV 580 в си минор, оригинално създаден за четири цигулки. Благодарение на последните технологични постижения в звукозаписа, той и Антонини решават да експериментират и мандолината да изпълни и четирите солиращи партии, според преработката на Авитал. Интересно е, че тук той използва четири различни инструмента, за което по-късно споделя: „Изключително съм горд от резултата! Чувствам, че успяхме да създадем усещането за изпълнение на живо, в което солистите общуват помежду си“.

Втората композиция, чийто оригинал Ави Авитал трансформира, е добре познатият Концерт за цигулка и обой в до минор, BWV 1060, на Йохан Себастиан Бах. Виждането на Авитал е за една „по-лека и ярка“ версия за мандолина и блокфлейта. И тук се намесва фигурата на диригента Джовани Антонини – тъй като той е също забележителен флейтист и изпълнител на блокфлейта, поема ролята на солист.

Що се отнася до трите оригинални творби за мандолина и струнни, то две от тях са свързани с Неапол – градът, който е синоним на звука на мандолината. Неаполитанската култура е била изпълнена с колорит, емоции и театралност и точно тези качества са отразени в интерпретациите, смята Авитал. Концертът в ми бемол мажор, който е приписван на Джовани Паизиело (1740 – 1816) – предимно оперен неаполитански композитор, е стилистично различен от този на Вивалди. За тази музика мандолинистът казва: „По време на репетициите ние измисляхме свои собствени драматични разкази за този концерт. А вие, когато го слушате, също сте поканени да си представите своя собствена история!“ Емануеле Барбела (1718 – 1777) – италиански цигулар и композитор, е другият представител на известната Неаполитанска школа. Неговата творба тук е Концерт за мандолина и струнни в ре мажор, за чиято втора част у Авитал се събужда „усещането за неаполитанска любовна песен“.

И накрая – Йохан Непомук Хумел (1778–1837), едно голямо име в класицизма. По-известен по негово време като брилянтен пианист, отколкото като композитор, Концертът му за мандолина и оркестър в сол мажор е най-крупната творба в албума. Но какво е тази музика за Авитал: „Концерт, изпълнен с хумор и драматизъм, базиран на познаването му на виенската публика и на това, което би я спечелило“.

„Харизматичният мандолинист Ави Авитал сбъдва една мечта – да си сътрудничи с прочутия ансамбъл от исторически автентични инструменти Il Giardino Armonico и неговия основател и диригент Джовани Антонини. В ръцете на Авитал мандолината се завръща в сърцето на класическата музика, а нейният репертоар е подновен и разширен“, обобщават издателите.

Ако и за вас звукът на мандолината е интересен и красив, слушайте всички тези нови записи в програмата на Радио Класик А през цялата седмица – всеки ден между 14 и 15 ч.!