Слушателите на Конкурса „Кантус Фирмус“ избраха своя фаворит

4 декември 2023 г.

Тази събота създателят на радио „Класик А“ Васил Димитров обяви в ефир името на изпълнителя, заслужил една от най-ценните награди в конкурса – признанието на публиката. Специалния приз на слушателите на радиото спечели младата Бояна Бъчварова, която взе в ръцете си своите две отличия – плакет и диплом, на живо в предаването „Съботно кафе с Радостина Узунова“. Гласуването за тази специална награда от Националния конкурс за млади инструменталисти „Кантус Фирмус“, организиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата и в партньорство с радио „Класик А“, се проведе между 15 и 26 ноември 2023 г. Сред многото слушателски предложения, най-голяма поддръжка получи 15-годишната пианистка, носител на трета награда от II-ра възрастова група. Гласуваха общо 782 слушатели, като преобладаващия брой гласове – 150 бяха подадени за Бояна. На следващите две места, според класирането на публиката, са: Ангел Ялъчков със 102 гласа и Мартин Цветков, получил подкрепата на 100 слушатели на радиото.

След като основните победители в надпреварата бяха избрани от журито, през втората половина на миналия месец се очакваше и гласа на слушателите, за да посочат своя фаворит. Ето защо от 15 ноември всички видеозаписи на 29-те финалисти с техните изпълнения бяха на разположение в YouTube канала на „Кантус Фирмус“, което даде възможност на публиката спокойно да направи своя избор, оценявайки качествата на всеки от тях.

Конкурсът за млади инструменталисти „Кантус Фирмус“ завърши на 15 октомври с една тържествена и емоционална вечер – заключителния концерт, който се състоя в залата на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. Победители в неговото трето издание станаха извънредно талантлива млади хора, а към всички тях вече добавяме и името на пианистката Бояна Бъчварова, която се превърна в любимия млад изпълнител на публиката.

Бояна Бъчварова е едва на 15 години, родом е от Варна и от там започва пътя си на музикант. Ученичка е в НУИ „Добри Христов“ в класа по пиано на Боян Бъчваров, а за да обогати музикалния си кръгозор се занимава и с пианиста и инженер Александър Константинов. Като „източник на знания и вдъхновение“ намира работата си със своите преподаватели и с гордост я определя като „огромна и рядка привилегия“. Въпреки младата си възраст, досега е успяла да завоюва редица отличия от конкурси в България и чужбина: лауреат е на I-ва и II-ва награда от Международния конкурс „Asia Pacific International Arts Festival“ в Малайзия от 2021 г., печели първото място на Международния конкурс „Златни клавиши“ във Велико Търново през 2022 г., била е солистка на Държавния симфоничен оркестър – Шумен като носител на специалния приз на състава, а по време на Клавирната надпревара „Акад. Андрей Стоянов“ в София миналата година бе удостоена с втора награда. Бояна натрупва още знания и умения в музицирането, благодарение на участието си в майсторските класове на световноизвестните Аглика Генова и Любен Димитров, проф. Людмил Ангелов и др. А ние вярваме, че „огромна и рядка привилегия“ за самата нея ще бъде не само спечелването на третото място в тазгодишния Конкурс „Кантус Фирмус“, но и най-новото й отличие в него – Наградата на слушателите на Радио Класик А!

Какво споделиха в студиото на Класик А директорът на радиото Васил Димитров, пианистката Бояна Бъчварова и нейният преподавател Александър Константинов, може да чуете в звуковия файл!