Людмил Ангелов получава висока награда от Испания

6 декември 2023 г.

Посланикът на Кралство Испания у нас Н.Пр. Алехандро Поланко ще удостои маестро Людмил Ангелов с престижното отличие Офицерски кръст на ордена Исабел Католическа, който се присъжда от Н. В. Краля на Испания Фелипе VI. Церемонията по награждаването ще се състои на 7 декември 2023 г. в залата на Софийската опера и балет по време на концерта „Людмил Ангелов и приятели“ от 19 ч. Очакват се официални думи от страна на посланика, за да бъдат обобщени заслугите на именития български пианист и педагог за присъждането на титлата. Офицерският кръст на ордена Исабел Католическа ще бъде поставен на ревера на маестро Ангелов, който също ще произнесе своето кратко слово.

В исторически план Офицерският кръст на Ордена на Исабел Католическа е учреден от Крал Фернандо VІІ (1784-1833) на 14 март 1815 г., като първоначалното му название е било Кралски американски орден на Исабел Католическа в памет на великата кралица, на чиято политика се дължи откриването на Америка. Целта на ордена е признание в доказана лоялност и заслуги в полза на благоденствието на отвъдморските територии, а след реформата на държавните отличия от 1847 г. Орденът се нарича Исабел Католическа. Към днешна дата се присъжда като награда за изключителни заслуги от граждански характер, извършени от испански или чуждестранни граждани в полза на Испания или личности, които допринасят значително за приятелството и сътрудничеството на испанската нация с международната общност.

Маестро Ангелов е страстен почитател и приятел на Испания, винаги показва голяма близост и е отворен за сътрудничество с посолството на Испания в София. Така бе и през 2020 г., когато маестро Ангелов участва в честванията по повод 110-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Испания“, се казва в мотивите за отличаването на заслужилия български музикант. Подчертава се и неговата дейност в самата Испания, чрез която отдавна се е доказал като „изявен пианист и академик в Кралската академия за изящни изкуства и исторически науки в Толедо (Испания)“, основава Международния музикален фестивал Толедо (Испания) и е негов артистичен директор. Людмил Ангелов е награждаван в конкурси като „Senigallia“ (Италия) и „Фр. Шопен“ (Полша). От години изнася успешно множество концерти в сътрудничество с известни оркестри под ръководството на изявени диригенти. Основател е на фондацията „Пиано екстраваганца“, която организира Международния музикален фестивал „Пиано екстраваганца“. Той е създател и на Международния фестивал за камерна музика „Камералия“, като двете събития се провеждат ежегодно в София.

В мотивите за награждаването на проф. Людмил Ангелов с високото испанско кралско отличие, се посочва още неговата дългогодишна работа върху клавирното наследство на Фредерик Шопен, както и неуморната му активност в музикалния живот, обвързана с испанската музика: „Освен изключителен музикант, днес той е най-известният български пианист, считан за най-добрия изпълнител на Шопен. Изключително активен в организирането на музикални фестивали, в които систематично включва испански изпълнители, значително допринасящи за популяризирането на испански артисти и композитори. Фактът, че владее испански език и професионалния му опита във Валенсия и Толедо, допринасят значително за разпространението на испанската култура и ценности в България“.

В залата на Софийската опера и балет публиката ще има удоволствието да чуе и рецитал на отличения маестро Людмил Ангелов, заедно с известния турски тенор Бюлент Бездюз. А в събота, на 9 декември, може да чуете разговор с двамата музиканти в предаването „Съботно кафе с Радостина Узунова“ по Радио Класик А!