Ректорът на НМА след гостуването си в Китай: „Тези хора живеят в нашето бъдеще!“

6 декември 2023 г.

„Събитие с голямо значение. Пътуването ми до тази далечна „Поднебесна“ държава Китай – самите китайци така казват за своята страна – беше изключително интересно. За първи път съм там. И мога да го определя само с едно кратко изречение – тези хора живеят в нашето бъдеще!“ Това каза проф. д-р Сава Димитров, ректорът на НМА „Проф. Панчо Владигеров“, в студиото на Радио Класик А, когато ни гостува след завръщането си от Азия. В началото на миналия месец той се присъедини към едно мащабно академично събитие – Форум на ректорите на музикалните академии от Китай и Централна и Източна Европа (China-CEEC Forum of Music Academy Deans and Rectors) в град Ханджоу – столицата на провинция Джъдзян, чието име носи и Консерваторията там (Zhejiang Conservatory of Music).

Срещата на ректорите беше организирана от Съюза на музикалните академии от Китай и Централна и Източна Европа (China-CEEC Music Academies Union), към който тази година официална покана да се присъедини получи и НМА „Проф. Панчо Владигеров“. На церемонията при откриването ректорът проф. д-р Сава Димитров благодари за поканата и изрази желанието си за нови партньорства и приятелства. Пред аудиторията той представи обширно темата, която беше зададена от домакините – „Сътрудничество и развитие – музикалното и художественото образование в новата ера“. Също така, изнесе и два майсторски класа по кларинет с китайски студенти. От своя страна проф. Уанг Реуй, ръководителят на Джъдзянската консерватория, връчи почетната титла „Гост-професор на Джъдзянската консерватория“ на своя български колега.

„Те имат толкова специално отношение към изкуството, имат толкова ясна представа за усилието, труда и всичко онова, което музикантите правят… Отнасят се към него с изключително уважение и с пълното разбиране, че това е един не само благороден труд, но и изключителна проява на човешкия талант“. Това са само част от думите, с които проф. Димитров се възхищава от високото място, на което класическата музика и образование са поставени в Китай. И допълва: „Изкуството е превърнато в култ. А тенденцията към изучаването на западноевропейската музика в момента е една много силна вълна“.

Двустранни срещи, концерти, майсторски класове и конференции бяха в програмата на тридневния форум, който се проведе между 1 и 3 ноември 2023 г. Участваха общо над 40 ръководители на музикални висши училища, както и експерти от 15 държави от Централна и Източна Европа. Известната наша оперна певица и вокален педагог доц. д-р Мариана Пенчева беше другият представител на НМА при официалната визита в град Ханджоу. На 2 ноември тя изпя арии от класическия репертоар в галаконцерта на преподавателите по оперно пеене от страните, членуващи в Съюза на музикалните академии от Китай и Централна и Източна Европа. Доц. Пенчева също изрази възхищението си от начина на работа на своите китайски колеги и студентите им, след проведените с тях срещи, уроци и продукции.

НМА е учебното заведение с най-много китайски студенти и докторанти в България, които се обучават и в трите факултета към Академията. „Това е вярната посока – нови пътища за сътрудничество – съвместно образование, съвместни дипломи, създаване на общи програми за обучение“, подчерта в изказването си пред аудиторията на форума проф. д-р Сава Димитров.

След завръщането си от Китай и Джъдзянската консерватория, ректорът на Музикалната ни академия гостува в Радио Класик А и предаването „Съботно кафе с Радостина Узунова“. Интересния разказ на проф. д-р Сава Димитров може да чуете в звуковия файл!