Все по-близо до Коледа – Балет „Арабеск“ и „Лешникотрошачката“

7 декември 2023 г.

Любимият балетен спектакъл „Лешникотрошачката“, неизменна част от предколедната атмосфера навсякъде по света, и тази година ще бъде показан от Балет „Арабеск“. Вълшебният свят на приказките, оживели чрез танц и музика, е част от истински детски маратон на трупата този декември. След „Снежната кралица“ от началото на месеца, сега следват още три представления на друго обичано заглавие – „Лешникотрошачката“. Представленията се играят на сцената на Музикалния театър: на 8 и 14 декември от 19 ч., а на 9 декември от 11 ч.

Ако сътвореното от големия датски разказвач Ханс Кристиан Андерсен е в основата на „Снежната кралица“ – сюжет, който разказва за красивата и неспособна на искрена любов ледена кралица, то спектакълът „Лешникотрошачката“ е създаден по добре познатата приказка на големия немски писател Е. Т. А. Хофман. Но най-важното – заради гениалната музика на П. И. Чайковски от 1892 г., този балет – феерия се е превърнал в най-желаната и често поставяна сценична творба по Коледа. Спектакълът на „Арабеск“ наистина е фееричен и в него не липсват любимите герои от приказката на Хофман: мишките, оживяващите играчки, но и самият принц Лешникотрошача.

Хореографията е на Боряна Сечанова, дългогодишен ръководител на Балет „Арабеск”, която заедно със сценографа Борис Стойнов, художника Цветанка Петкова-Стойнова и танцьорите на Балет „Арабеск” създава празнично, приказно и фантасмагорично зрелище за малки и големи. В ролята на Мари – Виктория Петрова, на принца – Валери Миленков, на братчето на Мари Фриц – Лоренцо Алба. В магьосника Дроселмайер се превръща Асен Наков, а в една неочаквана роля, на принцеса Мишонка – Константина Ханджиева.

„Всеки човек трябва да е свободен да фантазира, да е свободен в избора си да превръща своите мечти в реалност и да променя света около себе си така, както той мечтае да го направи“ – е посланието на спектакъла, според неговите създатели. От „Арабеск“ отправят покана не само към децата, но и към техните родители: „Мили родители, доведете Вашите деца, създавайте им празници, които ще помнят дълго и ще им дадат възможност да се потопят във вълшебния свят на приказките, за да изпитат радостта и очарованието от срещата с изкуството!“

Билети на касата на Музикален театър (02 9431979) и в касите на EasyPay, както и Online от epaygo.bg