Оркестърът на Филаделфия изследва как ухае музиката

7 декември 2023 г.

Възможно ли е една музикална композиция да има мирис? На какво ухае дадена пиеса или какви обонятелни асоциации може да събуди у нас? С отговорите на тези въпроси се заеха музикантите от прочутия Филаделфийски оркестър, давайки старт на едно ново произведение за пиано и оркестър. Творбата, която пита „Каква е тази миризма?“ е написана от перуанския композитор Джими Лопес Белидо, а заглавието е „Ephemerae“ (в превод от латински – „Ефимерно“).

Докато пише концерта си „Ephemerae“, Джими Лопес Белидо научава, че парфюмеристите категоризират миризмите по начин, подобен на диапазоните в музиката – високи, средни и ниски. Така той решава да композира концерта си в три части: първата е „Bloom“ („Цъфтеж“) с асоциация за цитрусови флорални тонове, втората е „Primal Forest“ („Девствена гора“), напомняща за бор и лавандула, а третата е наречена „Spice Bazaar“ („Пазар на подправките“). „Имате чувството, че се разхождате в пазар, пълен с подправки, някъде из света, пазар на открито, изпълнен с търговци, а вие сте пропити от всички тези миризми…“, описва музиката си авторът пред местната американска радиостанция WHYY.

Джими Лопес Белидо е очарован от синестезията – неврологично състояние, при което възприятията се свързват едни с други. Като например някои звуци, които могат да предизвикат точно определена асоциация за цвят. Това е тема, която отдавна го интересува и една от по-ранните му симфонични пиеси, „Synesthésie“ („Синестезия“) от 2011 г., е посветена точно на този феномен. Тя е структурирана в пет части и всяка се отнася до петте сетива, изследвайки чрез музика как те се преплитат едно с друго.

45-годишният композитор, който има номинация за „Грами“ и музиката му днес изпълняват някои от големите американски оркестри, казва, че за да напише творбата си „Ephemerae“ е бил вдъхновен от известния испански пианист Хавиер Перианес, на когото се възхищава. Така че, новият концерт за пиано и оркестър – определян като „пътешествие през спектъра на ароматите“, е посветен именно на Перианес (когото българската публика познава от гостуването му на фестивала „Варненско лято“).

Всъщност партитурата на „Ephemerae“ е поръчана от четири ансамбъла от целия свят: Оркестъра на Филаделфия, Лондонската филхармония, Филхармонията на Осло и Държавния симфоничен оркестър на Сао Пауло. Хавиер Перианес вече я е представял с три от тях, както и със Симфоничния оркестър на Монреал. Премиерата с Филаделфийския оркестър беше първата на територията на САЩ и се състоя през миналия уикенд (2 – 3 декември 2023 г.), заедно с изпълнението на Първа симфония от Малер, под диригентството на венецуелеца Рафаел Паяре.