Звездни солисти в премиерата на новия албум „Български оперни гласове“

8 декември 2023 г.

Тази вечер очакваме концертната премиера на новия компактдиск на БНР „Български оперни гласове“. В зала „България“ от 19 ч. на сцената излизат прославени наши оперни артисти: сопраното Александрина Пендачанска, тенорът Иван Момиров и басът Деян Вачков, а специален гост на оперната гала ще е баритонът Кирил Манолов. Под диригентството на Григор Паликаров, те ще изпълнят арии от опери на Верди, Пучини, Маскани и др., с участието на Симфоничния оркестър, Смесения хор и Детския хор на БНР.

„Проектът „Български оперни гласове“ включва 14 записа на български оперни певци, познати на меломаните от световните и национални сцени. Специално място в нея е отделено на големия български тенор Камен Чанев, който през 2020 г. загуби битката с Covid-19 и остана завинаги на върха на своята кариера“, споделя продуцентът „Вокална музика“ в БНР Георги Еленков. „Певците в изданието си партнират със Симфоничния оркестър на Българското национално радио под палката на изявени оперни диригенти, а в един от записите участва и мъжкият състав на Смесения хор на БНР. Звукозаписите са реализирани през последните години в емблематичното Първо студио на радиото. Изпълненията са групирани стилово, като търсихме контраст в съпоставката на различните типове гласове“, допълва той.

„Програмата, която се опитахме да съставим, представлява не просто една компилация от оперни арии, а има някаква своеобразна драматургия в този концерт“, пояснява идеята на вечерта Григор Паликаров в интервю за обществената медия. „Като диригент, който 20 години беше щатен в Операта, съм правил много такива концерти – подбрани, красиви арии, изредени със съответните добри солисти“, казва още маестрото, който е и главен гост-диригент на Оркестър „Кантус Фирмус“.

Билети ще намерите в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков“ №4), на касата в зала „България“ и в мрежата на Ивентим.

От БНР уточняват, че входът е свободен за ученици от музикалните училища и студенти от НМА „Проф. Панчо Владигеров“, специалност „Музика“ в СУ „Св. Климент Охридски“, Департамент „Музика“ в НБУ и АМТИИ Пловдив, срещу ученическа или студентска карта.