Соня Йончева представи за първи път концерта „Коледа във Версай“ в прочутия френски дворец

Проектът бе заснет от продуцентската й компания SY11 Productions

12 декември 2023 г.

В навечерието на Коледа, на 10 декември, световноизвестната българска оперна певица Соня Йончева представи концерта „Коледа във Версай“ („Noël à Versailles“). С участието на Оркестъра и Хора на Кралската опера на Версай и под ръководството на полския диригент Стефан Плевняк, изпълненията й прозвучаха под купола и във величествената атмосфера на Кралския параклис във Версай, построен преди повече от триста години. Тук, на това свещено място с изключителна акустика, звуча музика на Георг Фридрих Хендел, Шарл Гуно, Арканджело Корели, Джакомо Пучини, Пиетро Маскани, Андрю Лойд Уебър и др.
„Развълнувана и смирена съм от красотата на La Chapelle de Versailles и френската публика, която никога не пропуска да заяви любовта си към мен!“, написа възторжено Соня Йончева във Фейсбук профила си, изказвайки благодарност към всички ангажирани в концерта. Замисълът на целия музикален проект, както и избора на композиции, е дело на самата нея. А за да запечата кадри от събитието, присъстваше и снимачен екип на продуцентската й компания SY11 Productions, който засне изпълненията. Благодарение на този запис, „Коледа във Версай“ ще бъде излъчен пред широката публика в началото на 2024 г. Знаменитият Версайски дворец, който чества своята 400-годишнина през настоящата 2023 г., специално отвори вратите си и за празнична фото и видео сесия на българката Соня Йончева, след Коледния й концерт.

„Исках да представя разнообразна и нетипична коледна програма, затова включих в афиша дори и песен от Хондурас, посветена на Рождество Христово, а със селекцията на композитори за мен бе важно да изпълня произведения от различни епохи, на различни езици, с което за пореден път да докажем, че музиката и нейните послания говорят на универсален език и могат да развълнуват всеки от нас, независимо от времето и пространството, в което се намира, и особено в навечерието на Коледа“, сподели Йончева. Не бяха пропуснати обичани и популярни мелодии като „Joy to the World“, а кулминацията на събитието и един от най-емоционалните моменти бе изпълнението на песента „Тиха нощ, свята нощ“, тъй като примата ни изпя първия куплет на български език за приятна изненада на публиката. Програмата завърши с няколко биса, сред които „Аve Maria“ от Франц Шуберт и може би най-известната френска коледна песен „Petit Papa Noël“, която цялата зала запя заедно със Соня Йончева. След края на концерта тя благодари на френската публика, която винаги я е посрещала изключително топло.

Далеч не за първи път световната ни певица пее във Версай – още през 2011 г.  тя дебютира на сцената на Opéra royal de Versailles в ролята на Клеопатра из операта „Юлий Цезар“ на Хендел. През ноември 2022 г. тя се представи там и със свой рецитал, изпълнявайки отново произведения от Хендел в емблематичната Огледална зала на Версайския дворец. Този репертоар бе пренесен и на столична сцена с рецитал навръх Великден тази година, в акомпанимент на Фестивалния оркестър „Изкуството на барока“ и концертмайстора Зефира Вълова. Току-що отминалият „Коледен концерт“ във Версай се нареди сред върховите моменти на една много силна година не само за Соня Йончева, но и за нейната продуцентска компания SY11.