Добринка Табакова и Деляна Лазарова – нов албум и високо признание във Великобритания

Записите звучат премиерно по Радио Класик А от 18 декември

18 декември 2023 г.

„Концертът за виола и струнни на Табакова представлява една великолепна витрина за солиста, а работното му заглавие „Песента на омайната виола“ насочва към неговата изразителна лиричност. Максим Рисанов прави страхотно пълнокръвно изпълнение…, като същевременно навлиза дълбоко във възможностите на тембъра на инструмента.“ Това написа британското списание „BBC music“ за Виоловия концерт на известната българска композиторка Добринка Табакова, отдавна живееща във Великобритания и с изключителна кариера там. Творбата, записана от именития виолист Максим Рисанов, сега е поместена в новия албум на авторката, където намират място и други нейни композиции. Изданието вече успя да завоюва сериозен успех – авторитетната британска медия „BBC Music Magazine“ го посочи като „запис на месеца“ за декември 2023 г., а „Gramophone“ горещо го препоръча.

Новият албум събира в едно няколко от по-мащабните й произведения, за да отбележи приключването на един творчески период от нейната биография – престоят на Табакова като резидентен композитор в Оркестър „Хале“ в Манчестър. Ето защо тук откриваме и участието на диригентката Деляна Лазарова, още една българка с успешна международна кариера, която също е свързана с този британски оркестър. След като спечели първия Международен конкурс за диригенти на Siemens Hallé през февруари 2020 г., Деляна Лазарова стана асистент-диригент на сър Марк Елдер в Hallé Orchestra и музикален директор на младежкия състав на институцията. „Едно бравурно изпълнение под палката на Деляна Лазарова“, пише още списанието относно албума, който е първият в дискографията на българската диригентка. Компактдискът е записан с музикантите от Hallé Orchestra и включва изцяло произведения на Добринка Табакова (Hallé Artist in Residence 2022-23), за която вече се говори като за „един от най-отличителните съвременни британски композиторски гласове“. Добринка Табакова често говори за това, че нейната мисия е да пише музика „с ум и сърце“ и сега това е подходящо припомнено от ВВС.

Друга реномирана медия в областта на класическата музика също не спести добрите си отзиви. „Gramophone“ уверено препоръча албума: „В придружаващата албума книжка Табакова пише за своята „чудесна връзка“ с диригентката Деляна Лазарова – по стечение на обстоятелствата също родена в Пловдив – и плодовете на това се проявяват в уверената диригентска роля на  Лазарова в най-мащабното произведение тук – сюитата „Земя“… Препоръчваме!

Албумът излиза под емблемата на собствената звукозаписната марка на оркестъра (Hallé recording label) и е спонсориран от компанията Siemens. По великолепен начин той демонстрира постиженията на две българки от Пловдив, доказали се на световното композиторско и диригентско поприще.

Тук са записани четири големи творби от Добринка Табакова: Концерт за виола и струнни „Песента на омайната виола“ (2004 г.), Концерт за виолончело и струнни (2008 г.), Сюита „Земя“ (2018 – 20 г.) и „Орфеева комета“ (2017 г., с цитати от операта „Орфей“ на Монтеверди). Украинско-британският виолист и диригент Максим Рисанов е един от най-дългогодишните колеги на Табакова, тя му посвети своя концерт още през 2004 г., а той изнесе световната му премиера. Емоционалният и вече добре познат Концерт за виолончело и струнни също се радва на обичта на публиката далеч извън пределите на Великобритания, а тук той е поверен на британския челист Гай Джонстън.

През ноември 2023 г. Добринка Табакова бе удостоена с поредно отличие – тя получи престижната годишна награда на Британския съюз на композиторите „The Ivors Classical Awards“ за произведението си „Swarm Fanfares“ („Рояк Фанфари“). Музиката на Табакова е оценена в категорията „Най-добра композиция за общност и участие“ и бе поръчана от Концертното общество „Хале“, а премиерата се състоя в Манчестър в изпълнение на Младежкия оркестър „Хале“ и под диригентството отново на Деляна Лазарова.

Слушайте творбите от новия албум на Добринка Табакова под диригентството на Деляна Лазарова премиерно в ефира на Радио Класик А през тази седмица – от 14 до 15 ч.!