Коледа с оркестрите на Прага

22 декември 2023 г.

В последните дни на годината празнични концерти изнасят почти всички оркестри, но в атмосферата на красив град като Прага, тази традиция е още по-впечатляваща. Освен с великолепна архитектура, Прага разполага и с отлични концертни зали, където не само акустиката привлича, но и добре познатото ни високо ниво на чешките ансамбли. Само в една от тези зали в дните около Коледа свирят няколко известни състава и всеки от тях поднася подходящи творби: Арканджело Корели – Коледно кончерто гросо, Хендел –  Largo из оп. „Ксеркс“, Йохан Пахелбел – Канон в ре мажор, Антонио Вивалди – „Четирите годишни времена“ или Largo от Симфония № 9 „Из новия свят“ на Антонин Дворжак са сред най-честия избор на музикантите. Концертите са в онази специална и представителна зала, която носи името на националния композитор Бедржих Сметана (1824 – 1884) – там, където през 1918 г. е била обявена независимата Чехословашка република.

Зала „Сметана“ е разположена в една от известните сгради на чешката столица – Общински дом (Obecni dum). Днес тя служи предимно като концертна зала и има славата на най-красивото концертно пространство в целия град. Това е основната зала в историческото здание, което е било построено на мястото на бившия кралски дворец през 1912 г. Възприемана като един от най-характерните примери за стила „Ар Нуво” в чешката столица, сградата е не просто перла сред градската архитектура, но има и представителни функции за чешката култура. Общинският дом е чудесно място за класика, която редовно звучи в прилежащите му зали „Сметана” или Кметската зала, а те впечатляват с великолепната си акустика. Не случайно това е домът на Пражкия симфоничен оркестър или концертна площадка на световноизвестния фестивал „Пражка пролет“.

Ето някои от ансамблите, на които зала „Сметана“ сега е домакин в коледните им концерти: Камерният оркестър „Пражка музика“, създаден в началото на XXI век и до голяма степен представителен за новото поколение чешки музиканти. Те идват от водещите състави на страната, като Симфоничния оркестър на Чешкото радио или прочутата Чешка филхармония. Пражкият симфоничен оркестър „Дворжак“, основан през 60-те години на миналия век предимно като студиен оркестър. Това е съставът, който е записал голям брой композиции от чешкия и световен репертоар с отлично качество за радиото и телевизията. Симфоничният оркестър на Пражкото радио, макар и в по-камерен вид, също изнася концерт тук, въпреки че основно ще го чуете да свири в „Дворжаковата зала“ на известния „Рудолфинум“ или в Студио 1 на Чешкото радио. Основан през 1926 г. – само три години след като през 1923 г. Чехословакия започва редовно радиоразпръскване – този оркестър и до днес е един от най-важните симфонични състави за страната.

А Чешката филхармония – един от безспорните симфонични оркестри в света, чийто дом е красивия „Рудолфинум“ в Прага, реши да отпразнува Коледа не с концерт, а с нейна звукозаписна рожба – комплектът от три винилови плочи с цикъла симфонични поеми „Моето отечество“ на Сметана. Филхармонията припомня на аудиторията си, че това е едно от най-ценните й издания в последно време, което може да послужи за великолепен коледен подарък. Записите са под диригентството на Семьон Бичков, главният диригент на оркестъра, те излязоха през 2021 г. в лимитирана серия от 1250 бройки и представляват едно истинско колекционерско издание.


„Общински дом“ (Obecni dum) в Прага

Зала „Сметана“

ИзданиетоМоето отечество“ на Сметана

Чешката филхармония и Семьон Бичков

„Рудолфинум“ в центъра на Прага