Марио Хосен: „Хармонията и човечността могат да решат всеки проблем“

28 декември 2023 г.

Неотдавна цигуларят Марио Хосен изнесе специален концерт с послание в Централната софийска синагога, заедно с Камерата Орфика на Нов български университет. На празничния 6 декември – в навечерието на най-светлия еврейски празник Ханука и едновременно в деня, когато православната църква чества св. Николай Мирликийски Чудотворец, този концерт премина под все по-актуалния надслов „Нека бъде светлина!“

„За мен беше голяма привилегия и чест да водя тази новогодишна празнична програма „Нека бъде светлина!“, призна проф. Хосен в студиото на Радио Класик А. „В основата на посланието беше хармонията – хармонията между хората, между религиите. И това, че в тези празнични за всички религиозни общности в света дни, ние трябва да не забравяме, че сме заедно и принадлежим всички, като братя и сестри, на тази планета“, допълни той. Музикантът сподели мислите си, че „няма нищо по-хубаво от това да преживяваме изкуството и моментите на красота съвместно“, а програмата, която изнесе заедно с колегите си от Камерата Орфика, нарече „една разходка във времето и интонационните характеристики на различни националности“. За вечерта беше избрана музика на Антонио Вивалди, на Фриц Крайслер – обработки на негови песни, мотиви вдъхновени от фолклора по света, дори индийски напеви, включително и Астор Пиацола.

„Беше изключително да видим представители на всички религиозни общности у нас“, сподели още проф. Хосен. Въпреки че цигуларят е имал шанс да свири и преди в тази красива и представителна духовна сграда – Софийската синагога, той отново възкликна: „Чувството е уникално!“ Според него, там общността е много силно свързана с класическите музикални традиции, а публиката – благодатна за подобни концертни срещи. „Ето, че имаме повод да обърнем поглед към себе си и към нашия съсед, който може да бъде с различен произход…, но това не го прави по-малко стойностен“, убеден е цигуларят, който с болка говори за нестихващите военни конфликти: „В началото на 21 век мислехме, че сме преодолели тези детски, вечни проблеми на нашето общество, но уви, оказва се, че не сме и продължаваме да се борим с едни прастари теми, които така и не сме се научили да преодоляваме“.

„Аз съм много щастлив, че палитрата е богата, която тече в моята кръв и това ме прави да се чувствам навсякъде у дома си. Израствайки в едно многонационално семейство, аз от самото начало съм свикнал да респектирам различните религии“, разказа Марио Хосен за своя произход. „Безкрайно съм благодарен на хармонията, която винаги е царяла в нашето семейство, толерантността, обичта и уважението един към друг. Това, че три религии винаги са били част от аурата на моето обкръжение, ме прави щастлив!“, допълни той.

Чуйте емоционалните думи на Марио Хосен – отзвук от концерта „Нека бъде светлина!“, излъчени в предаването „Съботно кафе“ с Радостина Узунова на 16 декември 2023 г.!


След празничния новогодишен концерт в Централната софийска синагога, проф. Хосен осъществи записи със Симфоничния оркестър на Българското национално радио и диригента Георги Димитров, а в навечерието на Нова година има участие в първото издание на фестивал за камерна музика в Миноритен кирхе във Виена.

В следващия звуков файл може да си припомните и тази част от интервюто му за Радио Класик А от 16 декември!


Към слушателите на Радио Класик А Марио Хосен отправи и своя поздрав: „Нека посветим предстоящите празници на своето семейство, на най-близките си хора и в топлината и светлината на семейния уют… да отправим поглед към бъдещето с надежда, че винаги хармонията и човечността могат да намерят решение на всеки един проблем!


„Нека бъде светлина!“ в Централната софийска синагога

Марио Хосен по време на концерта „Нека бъде светлина!“