Соня Йончева в изискан рецитал на Новогодишния фестивал в Гщаад

3 януари 2024 г.

Соня Йончева беше поканена да изнесе рецитал на Новогодишния фестивал в Гщаад, Швейцария, а неин партньор на сцената бе именитият шотландски пианист Малкълм Мартино. Рециталът се състоя на 30 декември 2023 г. в духовната атмосфера на старата църква, датираща още от 15 век, в живописното селище Заанен. Вечерта бе наречена „Ad una stella“ („Към една звезда“) по едноименния романс за глас и пиано на Джузепе Верди, също включен в концерта. Соня Йончева бе избрала творби на английски, италиански и френски автори от по-ранни епохи, но постави специален акцент върху характерната мелодика на големите вокални композитори на Италия – Верди, Тости и Пучини. Събитието беше отразено от швейцарската телевизия RTS, която на следващия ден излъчи специален репортаж за рецитала на Соня Йончева и Малкълм Мартино, озаглавен „Портрет на голямата българска певица Соня Йончева, по време на ослепителния Новогодишен фестивал в Гщаад“.


63-годишният Мартин Мартино е един от най-уважаваните пианисти – акомпанятори, с изключително богат опит в клавирния съпровод. Въпреки че това не е първото му партньорство с българската певица, след концерта той написа възторжено: „Какъв невероятен начин да завършиш на една страхотна година! Рецитал с моята прекрасна колежка Соня Йончева на Новогодишния музикален фестивал в Гщаад, в магическата обстановка на швейцарските Алпи!“


Ето как беше представена българката от организаторите на Новогодишния фестивал в Гщаад: „Винаги търсещи най-красивите гласове по света за своите програми, „Ковънт Гардън“, „Ла Скала“ в Милано, Парижката опера, Метрополитън опера в Ню Йорк и др. неуморно настояват за българското сопрано Соня Йончева. И има защо! Нейният сладострастен тон и сценично присъствие очароват…“ (музикалното издание Diapason).

Църквата в Заанен, където пя Йончева, е предпочитано място за друго музикално средище – известния Фестивал „Менухин“, провеждан също в швейцарския град Гщаад. Това е храм не само за поклонение, но и едно живо архитектурно свидетелство за богатото културно наследство на региона. Преди да стане протестантска, църквата първоначално е служила като католическа, но въпреки тези промени, храмът е запазил историческия си чар. А тук, освен много история, могат да се видят и невероятни гледки към швейцарските Алпи.

Новогодишният фестивал в Гщаад се провежда този сезон от 27 декември 2023 г. до 9 януари 2024 г. Той съществува още от 2005г., познат е с участието на инструменталисти като Максим Венгеров, Готие Капюсон, Джереми Менухин, Пинкас Цукерман и много други, а днес вече е поставен под патронажа на принца на Монако Албер II. Редом със Соня Йончева, сега в неговия афиш виждаме още звездни певци, сред които: Ервин Шрот, който ще представи Танго вечер („Tango Passion“) на 6 януари или Роберто Аланя (чест гост на фестивала), чийто рецитал ще е на 7 януари и ще бъде посветен на 100 г. от смъртта на Пучини („Once upon a time, The great Puccini“).