Деветата симфония на Бетовен – как би звучала на жестомимичен език?

4 януари 2024 г.

Млади японски музиканти ще изпълнят във Виена Деветата симфония на Бетовен на жестомимичен език. Това са плановете на един необичаен хоров състав от Япония – The White Hands Chorus Nippon, сред чиито членове има деца със слухови и зрителни увреждания. Съдействие за изпълнението оказва австрийска фондация, с помощта на която 80 японски хористи от седем префектури ще се представят на 23 февруари 2024 г. в офис на ООН във Виена, съобщава The Japan News.

Поводът да прозвучи „Одата на радостта“ от Деветата симфония на жестомимичен език е навършването на 200 години от създаването на гениалната партитура – събитие, което ще бъде отбелязано на много места по света. Бетовен завършва мащабната си творба през 1824 г. в най-тежкия период от живота си, когато вече страда от прогресивна загуба на слух. И точно тук е ключа към вдъхновението за японските хористи – полагайки специални усилия в упражненията си, те се надяват да покажат на света, че пред музиката няма бариери.

Хор „Белите ръце“ NIPPON (The White Hands Chorus Nippon) е създаден през 2017 г. от родената във Венецуела певица Ерика Колон. В нейната страна пеенето чрез мимика и специфични жестове, заедно с други методи за изразяване на музиката, са широко разпространени. Докато самата тя работи с деца със специални потребности в училищна среда, практиката я среща с ученици, които въпреки слуховите си прегради усещат и реагират с тяло на музикалния ритъм. Това я вдъхновява и така решава да пренесе опита си към Япония – с надеждата, че и там хората ще „споделят чара на музиката един с друг, независимо от своето увреждане“.


Хорът „Белите ръце“ NIPPON се състои от около 100 певци, чиято възраст е от 6 до 18 години. Те участват в ансамбъла или като „вокален състав“, който пее с глас, или като „жестов състав“, който изразява музиката чрез жестовете на ръцете си. Членове на хора са също здрави деца и деца с аутизъм, а репетициите се провеждат в Токио, както и в префектурите Киото и Окинава.

Идеята за подобно изпълнение не е нова за децата, тъй като те преведоха текста на Шилеровата „Ода на радостта“ на жестомимичен език още преди две години. Заедно с известния ансамбъл Bach Collegium Japan през декември 2021 г. те представиха по този начин музиката на Бетовен в центъра за сценични изкуства Tokyo Metropolitan Theatre. По същото време малките хористи се прочуха и заради проекта „Visible An die Freude“ на фотографката Марико Тагашира, в който позираха с бели ръкавици на ръцете, оборудвани с LED светлини в пръстите и на фона на тъмна стая. По този начин оставащите от светлината следи нагледно демонстрираха динамиката на Деветата симфония – но само тогава, когато тя се изпълнява чрез енергията на жестомимичния език!