В първото „Съботно кафе“ за Новата 2024 г. – интервюта

5 януари 2024 г.

  • Първият гост в Радио Класик А за Новата година е челистката Наума Найман, носител на 1-ва награда от второто издание на Конкурса „Кантус Фирмус“. Ще чуем и документален запис от дебюта й с Оркестър „Кантус Фирмус“, който се състоя на 16 септември 2023 г. в Европейския музикален фестивал.

Виолончелистката Наума Найман в студиото на Радио Класик А


  • Ансамбъл Класик Арт ни канят на първите си за Новата година концерти, които ще се състоят на 14 и на 27 януари в камерна зала „България“. Представят ни ги Кристиана Михайлова, челистката на състава и Виктор Теодосиев, валдхорнист, който тази година завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София.

Кристиана Михайлова от ансамбъл Класик Арт и валдхорниста Виктор Теодосиев в студиото на Радио Класик А


  • „Звукът на музиката“ – мюзикъл на Ричард Роджърс с премиера в Софийската опера. Гостува Весела Делчева, която ще играе ролята на Мария.

Весела Делчева в работен момент с екипа на „Звукът на музиката“


  • Премиера на оперетата „Прилепът“ на Йохан Щраус-син на сцената на Русенската опера под режисурата на Александър Мутафчийски – гост в Радио Класик А.

Александър Мутафчийски сред колегите си: Нели Петкова – Адела, диригентът Димитър Косев, Тончо Токмакчиев – Фрош, Теодора Чукурска – Розалинда, Иван Пенчев – Орловски


  • На 6 януари е роден Макс Брух (1838 – 1920). Авторът на един от най-популярните концерти за цигулка, който сме слушали в най-различни изпълнения. За вас избрахме документален запис от първото гостуване у нас на Пинкас Цукерман, състояло се на 20 октомври 2006 г. в зала 1 на НДК. С Оркестъра на Класик ФМ, който сега носи името Оркестър „Кантус Фирмус“ и под диригентството на Максим Ешкенази.

Пинкас Цукерман с Оркестъра на Класик ФМ (сега Оркестър „Кантус Фирмус“), диригент Максим Ешкенази, НДК 2006 г.