Чешката филхармония не посрещна възторжено Новата година, заради трагичния 21 декември

8 януари 2024 г.

За Чешката филхармония началото на Новата 2024 г. не изглеждаше така бляскаво и жизнерадостно, както за повечето европейски оркестри от нейния ранг. Новогодишните концерти, които оркестърът изнесе в пражкия Рудолфинум, бяха дори два – следобеден и вечерен на 1 януари, но атмосферата нямаше как да бъде същата, както в изминали години. „От цялото си сърце желая на вас и вашите близки здраве и любов. И да, щастие!“, каза диригентът Якоб Хруша, цитиран от новинарското издание magazin.aktualne.cz. Обръщайки се към публиката още в началото на концерта, той продължи: „И нека нищо лошо не ви се случи през новата година, желая ви добра и щастлива 2024 година!“. Хруша, който е главният гост-диригент на състава, бе избрал повече чешка музика – Бедржих Сметана, Антонин Дворжак, Леош Яначек и Оскар Недбал. Но заради трагичните събития от 21 декември 2023 г., когато в центъра на Прага имаше безразборна стрелба с жертви, цялостният дух на концертите бе различен, което наложи и преосмисляне на музикалния подбор.


„Променихме програмата, защото случилото се на 21 декември промени програмата на всички нас“, поясни водещият на концертите Марек Ебен. „Моментът сега е много подходящ да споделим мислите си с тези, които бяха засегнати от неразбираемата, безумна трагедия, случила се само на 150 метра от мястото, където седим в момента“, допълни той. Сградата на Факултета по изкуствата на Карловия университет, където 14 души загубиха живота си при стрелбата от нападателя преди Коледа в чешката столица, се намира срещу концертната зала и в отговор на това, организаторите направиха промени в репертоара на новогодишните концерти. Първата изненадваща пиеса бе Ноктюрно в си мажор на Дворжак, чиято звучност навява повече тъга и размишление, отколкото дух на празничност, а след нея публиката беше помолена да не ръкопляска, за да има минута мълчание. Обстоятелствата наложиха и още една промяна – вместо възторжения марш „В новия живот“ на Йозеф Сук, който беше отменен, оркестърът изпълни Увертюрата към операта „Продадена невеста“ на Сметана. „Музиката е подходяща както за грандиозно тържество, така и за най-спокойно съзерцание. Затова ви пожелавам една година, изпълнена с музика, която да ви съпровожда – където и когато имате нужда!“, се обърна към хората в залата генералният директор на Филхармонията Давид Маречек. А министърът на културата Мартин Бакса, който също произнесе няколко думи от сцената, каза: „Ако културата оцелее, оцелява и нацията“.


  • Вечерният Новогодишен концерт на Чешката филхармония беше излъчен от Чешката телевизия, която добави в предаването си и документален филм за настоящия главен диригент на оркестъра – Семьон Бичков. В него режисьорът Алис Нелис описва пътя на диригента от детството му в съветските консерватории, през емиграцията в Европа и накрая в САЩ, както и последвалата международна кариера, отвела го до най-престижните сцени на Виена, Берлин, Лондон и Ню Йорк.