Кейт Мидълтън, която днес навършва 42, обича музиката и свири на пиано

9 януари 2024 г.

Принцесата на Уелс Кейт Мидълтън, която днес празнува 42-ри рожден ден, обича музиката и е свирила на няколко музикални инструмента в детството си. Освен пианото, което остава важно за нея и до днес, тя е бивша флейтистка, пяла е в хор и дори е заставала пред оркестър с диригентска палка в ръка. Зад известността на принцесата на Уелс, обвързана преди всичко с кралски задължения и благотворителни каузи, стои едно артистично минало, в което музиката, оказва се, има съществено място.

След като на Бъдни вечер през 2021 г. тя за първи път демонстрира пред обществеността уменията си на пианото, за тази част от живота й се заговори все повече в Обединеното кралство. „Принцесата на Уелс е свирила на пиано публично два пъти през последните години: на специалната коледна служба в Уестминстърското абатство през 2021 г. с певеца Том Уокър и още веднъж през 2023 г. по време на откриването на финалите на песенния конкурс Евровизия. Тя участва и в предварително заснето видео, включващо миналогодишната печеливша песен „Stefania“ на украинския победител Kalush Orchestra“, припомни още преди време лондонското радио Classic FM.  

Преподавател по пиано на Кейт Мидълтън е бил Даниел Никълс, който я обучава от 11 до 13-годишната й възраст. „И въпреки че сме сигурни, че нашата ученичка е полагала усърдие в обучението си и е имала добра подкрепа, изглежда, че нейният учител е бил доста реалистичен по отношение на каквито и да било големи пианистични амбиции за бъдещето й“, отбелязва Classic FM. Още през 2011 г. ВВС публикува материал за него, в който преподавателят си спомня: „Тя беше прелестна, беше просто една нормална и много мила ученичка“, но пък съвсем реалистично отчита, че едва ли би имала сериозно бъдеще с пианото: „Не мисля, че тя някога би могла да стане концертираща пианистка“. Дългогодишният музикален педагог Даниел Никълс се прочу тогава с написването на специална композиция по повод сватбата на принц Уилям и Кейт Мидълтън през същата 2011 г.


След началото, посветено на пианото, както започва всяко музикално образование, вниманието на бъдещата принцеса на Уелс се насочва към флейтата и пеенето. Самата тя е признавала, че е свирила на дървения духов инструмент през ученическите си години, а също и е пеела в хора на St Andrew’s School в Баркшър, Югоизточна Англия. Това е училището, където Кейт е учила до 18-годишна възраст, изучавала е още теория на музиката и е била член на ученическия камерен оркестър. Много по-късно, чак през 2017 г., пред Кейт се отваря възможността дори да застане пред професионални оркестранти и да се опита да дирижира. Това се случва в Хамбург, при посещение в прочутата нова концертна зала Филхармонията на Елба, където тя за кратко поема диригентската палка и ръководи музикантите от Хамбургската филхармония в едва няколко такта от Симфония № 5 на Бетовен.

И тук Classic FM подходящо напомня, че музикалното минало на Кейт Мидълтън попада в „много добра компания“ по отношение на кралските среди: „В младостта си кралица Елизабет II свири на пиано и пее мадригали в замъка Уиндзор, принцеса Даяна е учила пиано и се наслаждаваше да свири Рахманинов, а нейният свекър, Н. В. Принцът на Уелс, е учил виолончело в младежките си години“.