„Просто бъди добър диригент!“

11 януари 2024 г.

Майсторските класове по дирижиране, които започна американският диригент Джон Акселрод онлайн преди три години, вече стават безплатни. Той създаде платформата през пролетта на 2020 г. по време на пандемията от Covid 19, и я нарече Conductors Masterclass Online. Сега е обявено, че онлайн уроците с известни майстори на диригентската палка няма да се заплащат и достъпът ще се осъществява само с предварително записване. След като досегашните майсторски класове с диригентите Ленард Слаткин и самият Джон Акселрод се оказаха доста полезни и успешни, планирани са и следващи сесии, които ще бъдат тематични и ще се основават на конкретен композитор.

На 17 януари 2024 г. ще бъде проведен майсторски клас върху Оторино Респиги (1879–1936), който ще бъде воден от американската диригентка с италиански корени ДжоАн Фалета, която е музикален директор на Филхармонията на Бъфало, САЩ. А в чест на Джакомо Пучини (1858–1924), от чиято кончината се навършват 100 години, френският диригент Фредерик Шаслен ще работи с желаещи на 1 февруари т.г. върху опера от големия италиански композитор.


По-късно ще бъдат обявени и още обучителни сесии, за които ще бъдат поканени други майстори-диригенти, с работен репертоар върху творби на Верди, Бетовен, Барток, Малер, Чайковски и др. Колкото до класовете, които предстоят най-скоро, то кандидатите са приканени да се запишат максимално бързо, тъй като местата за участие са ограничени.

Няма ограничения, обаче, във възрастта или националността на желаещите, обучението се провежда на английски език, а записването става в платформата Conductors Masterclass Online.

„Нашата визия е да бъдем водещата образователна онлайн платформа за диригенти, а нашата цел е да вдъхновяваме и упълномощаваме едно ново поколение диригенти, независимо от възраст, раса, пол или религия… Просто бъди добър диригент!