Световното изложение във Виена преди 150 години и фабриката „Бьозендорфер“

11 януари 2024 г.

В атмосферата на град като Виена, където лесно може да бъде усетен духа на музиката, всяко събитие придобива друга стойност.  Виена отдавна има първостепенно място сред елита в производството на музикални инструменти, а една интересна изложба сега разказва за това. Организирана от компанията „Бьозендорфер“, тя беше открита през ноември миналата година и остава отворена до 23 март 2024 г. Изложбата „150 години от Световното изложение във Виена и Лудвиг Бьозендорфер“ се помещава в Bösendorfer Salon, част от емблематичната за града сграда Музикферайн.

Много от събитията в австрийската столица през изминалата 2023-та преминаха под знака на тази 150-годишнина от Световното изложение, открито на 1 май 1873г. от император Франц Йозеф. Изложението, което не просто затвърждава образа на града като световна столица, но и се превръща в движеща сила зад еволюцията на самия град – въпреки финансовите загуби, които регистрира и въпреки настъпващата епидемия от холера. Но докато градът се е развивал, той е продължавал да се възползва от постиженията на времето – включително и в областта на музиката.

И тук се намесва фабриката за пиана „Bösendorfer“, която се грижи за материализирането на виенския звук в музиката още от 1828 г., когато е била основана. Забележителен е фактът, че на Световното изложение във Виена преди 150 години нейните първокласни инструменти са предизвикали истинска сензация!


Детайли от историята:

Преди 150 години, когато известният виенски Пратер е домакин на Световното изложение, Австрия се е представила като страна на пианата. 48 фабрики за производство на клавишни инструменти са изложили свои образци – 83 рояла и 11 пиана. Компанията, ръководена от Лудвиг Бьозендорфер от 1859 г., излага продукцията си заедно с друг производител на пиана – Фридрих Ербар. Двамата се обединяват малко по-рано, за да създадат корпорация за производство на клавишни инструменти във Виена. Но, за съжаление, скоро след това се скарват заради патент и остават непримирими един към друг.

Докато все още са партньори, Бьозендорфер и Ербар показват на изложението 10 свои рояла и две пиана. Една от големите забележителности е бил роял с марка „Bösendorfer“, проектиран съвместно с архитекта на изложението Йозеф Щорк. Всички те са били експонирани в забележителната Ротонда, построена в центъра на парка, известна към онзи момент като най-широката куполна конструкция в света със своите 108 метра ширина.

За да бъдат оценени инструментите са организирани специални концерти, с фокус не толкова върху изпълнителя, колкото върху демонстрирането на качествата на звука. Изложението се е посещавало от музикални издатели и композитори (предимно на танцова музика), за които това е била възможност за реклама на собствената им дейност. Сред тях е и нотният издател Адолф Бьозендорфер, братът на Лудвиг, който е публикувал множество издания, озаглавени „Музика за световното изложение“.


  • През ноември 2023 г., когато се откриваше изложбата в Bösendorfer Salon, прозвуча нещо интересно – рядко чувана композиция на самия Лудвиг Бьозендорфер (1835–1919), изпълнена от румънската пианистка Адела Ликулеску, артист на компанията „Бьозендорфер“. Ако се озовете във Виена през следващите месеци, Салонът на Бьозендорфер остава с отворени врати за посещение – с вход свободен до 23 март!