Образователни концерти, които разследват музикални тайни…

12 януари 2024 г.

Поредицата Speaking Concerts („Говорещи концерти“) е популярна в Полша концертна серия с образователен характер, която съществува вече 20 години. Всеки концерт поставя различна музикална тема или пък проблем, който се нуждае от разискване пред аудиторията. Остроумни коментари, предварително заснето видео и живи оркестрови изпълнения – всичко това присъства в този тип популяризиране на класиката. Очевидно харесвана от полската публика, поредицата съществува вече две десетилетия и продължава да бъде все така актуална. А само след седмица в полските градове Познан и Краков ще има следващи „Говорещи концерти“ (20 и 21 януари) – първи за новата 2024 г., с фокус върху музиката на династията Щраус и озаглавени „Щраус на карнавала“. Домакин на музикантите в Познан ще бъде Аулата на университета „Адам Мицкевич“, а в Краков – Auditorium Maximum на прочутия Ягелонски университет.


Диригентът Марчин Сомполински, професор в Музикалната академия „Игнаци Ян Падеревски“ в Познан, е създателят на образователната инициатива, а също и неин продуцент. Той не само дирижира във всеки концерт, но и остроумните му коментари са това, което публиката винаги очаква с удоволствие. Автор на мултимедийната част от проекта е Михал Лашевич – композитор, диригент, аранжор и звукорежисьор, който изработва видеоклиповете за всяка тема. На предстоящите концерти в Познан ще участва и оркестър Collegium F, съставен от млади и творчески настроени музиканти, възпитаници на най-добрите полски музикални академии, както и певците Наталия Рубиш (сопран) и Рафал Бартмински (тенор).


 „Йохан Щраус – композитор, прославил се с изключителните си валсове, автор на множество оперети, кадрили и полки, представител на т.нар. династия Щраус, диригент на един от виенските оркестри от 19 век. Но кой още е бил Йохан Щраус? Именно интересният живот и творчество на виенския композитор ни вдъхнови да създадем още една програма от поредицата „Speaking Concerts“. Така звучи на кратко описанието на предстоящата тема, която „отвежда на музикално пътешествие в Австрия, където Щраус прекарва целия си живот“. Публиката ще получи отговори на някои любопитни въпроси, като например: „Защо наричат Щраус „краля на валса“? С чий оркестър се е съревновавал Йохан Щраус във Виена? Защо Щраус приема саксонско гражданство?“ или дори нещо съвсем специфично за страната: „Какво общо има Щраус с машината за почистване на улиците отпреди войната?“

Радио Познан, медиен партньор на „Говорещи концерти“, пише, че те изглеждат като „разследване“: „Маестро Марчин Сомполински, диригент и оратор в едно, открива тайните на музикалната история с проницателността на детектив, разкривайки стриктно пазените тайни на композитори и меломани… Всяка програма е посветена на конкретен музикален проблем, като търси дори най-мрачните области от историята на изкуството и никога не се свени да разплита мрежата от интриги…“

Speaking Concerts, като проект на полската Фондация АРТ ФАБРИКА със седалище в Познан, се оказа много успешен начин за привличане на по-широка аудитория към класическата музика. Всеки от концертите е назован с конкретно име и това кара хората да изберат посоката на музикалните си предпочитания. През миналата година, например, музикантите изнесоха още един концерт „Щраус на карнавала“, както и „Брамс – мъжът с брада“, „Tango de Buenos Aires Sinfonico“, „Джаз Себастиан Бах“ и пр.