В „Съботно кафе“ на 13 януари 2024 г. – интервюта

12 януари 2024 г.

Олеся Пантикина, изтъкнат хореограф от Балет „Арабеск“ за 11-тото издание на конкурса за съвременна хореография на името на Маргарита Арнаудова и покана за предстоящите спектакли на трупата, които се играят на сцената на Държавен музикален и балетен център – София.

Олеся Пантикина в студиото на Радио Класик А


Нина Найденова, директор на Държавна опера Пловдив за 70-годишния юбилей на институцията, чието начало е свързано с името на Руслан Райчев. В началото на ноември 2023 г.  започнаха тържествените чествания, които ще продължат до ноември тази година.

Нина Найденова в студиото на Радио Класик А


Пианистката Надежда Цанова и тромпетистът Петър Македонски започват Новата година с концерт на 20 януари в камерна зала „България“ наречен Фантазии и легенди. Дуото съществува като формация от 2009 г.  и осъществява множество български премиери, но първи Васил Казанджиев им посвещава своя творба. Тази година големият български композитор ще чества 90-годишен юбилей, ето  защо част от програмата на концерта дуото посвещава на ранното му творчество.

Надежда Цанова и Петър Македонски, заедно с водещата Радостина Узунова в студиото на Радио Класик А


На 20 октомври 2023 г. в зала „България“ на диригентския пулт пред Оркестър „Кантус Фирмус“ застана Росен Гергов, изтъкнат български музикант, който живее във Виена, но е канен из целия свят, а и не къса връзката си с България. Той представи в Европейския музикален фестивал 2023 изцяло Бетовенова програма с увертюра „Кориолан“, която вече е звучала в „Съботно кафе“, Тройния концерт със солисти Пламена Мангова – пиано, Димитър Иванов – цигулка и Атанас Кръстев – виолончело, и Симфония №7. Именно нея ви предлагаме да чуете в предаването, документален запис от концерта.

Росен Гергов с Оркестър КАНТУС ФИРМУС, 2023 г. зала „България“


  • На 13 януари е роден един от най-известните в света оперни певци, когото сме имали удоволствието да слушаме и в България – Хуан Диего Флорес. Наречен е „изящният тенор“, заради лекотата с която изпълнява виртуозни оперни арии, най-вече от лиричния теноров репертоар. На 31 януари той ще изнесе два концерта в Токио, а през март се очаква участието му в продукцията „Вилхелм Тел“ на Росини във Виенската държавна опера. С едно негово изпълнение започва „Съботно кафе“ по Радио Класик А.

Честит 51-ви рожден ден, Хуан Диего Флорес!