Новогодишният концерт на Виенската филхармония е вече издаден

Записите звучат премиерно по Радио Класик А

15 януари 2024 г.

Животът на всеки от Новогодишните концерти на Виенската филхармония далеч не приключва с финала на самото събитие пред публика. Той продължава и след първия ден на новата година, когато незабравимото усещане за празничност се пренася върху чисто новите записи, които Sony Classical веднага издава. Всяка година атмосферата от Златната зала на Музикферайн във Виена се пренася върху аудио и видео формати, които не само съхраняват историята на тази традиция, но и доставят удоволствие на милиони меломани по света. От 12 януари 2024 г. Новогодишният концерт под диригентството на Кристиан Тилеман вече съществува като запис върху CD, а от 26 януари ще бъде достъпен на DVD, Blu-ray и винилова плоча, съобщава звукозаписната компания.


Само преди половин месец Виенската филхармония изнесе 84-тия си Новогодишен концерт, който за втори път беше дирижиран от немеца Кристиан Тилеман. На този концерт прозвучаха за първи път най-малко девет произведения с танцувален характер, но едно от имената на композиторите досега никога не бе включвано. Тилеман специално се спря на творба от Антон Брукнер (1824 – 1896), заради настъпващата негова юбилейна година – през 2024-та светът се обръща към гениалния австрийски композитор, за да чества 200 години от рождението му. Брукнер, с характерната му вглъбеност, мащабност и дълбочина, досега не е присъствал с подходяща пиеса в програмите на тези концерти. Но ето, че диригентът съумя да обогати репертоара и прибави неговия 5-минутен „Кадрил“ – оригинално написан за пиано (за четири ръце) през 1854 г., а на концерта прозвуча в оркестрацията на Волфганг Дьорнер.

И ако Брукнер прозвуча за първи път на 1 януари 2024 г., то валсът „На хубавия син Дунав“ от Йохан Щраус-син много отдавна лежи в основата на новогодишния репертоар за виенчани. Това е валсът, който си проправя път в Новогодишните концерти като бис през 1945 г. и оттогава всеки път продължава да заема любимо място. „Отдавна е традиция за Филхармонията на Нова година да представя програма, състояща се от жива и същевременно носталгична музика от обширния репертоар на семейство Щраус и неговите съвременници“, казват от оркестъра.


А какво казват диригентите, когато се обръщат към публиката с новогодишен поздрав? Накратко Виенската филхармония припомня думите на трима от тях, които дирижираха на последните три Новогодишни концерта: „През 2022 г. Даниел Баренбойм подхвана темата за единството, изразена в музицирането на „прекрасните и уникални“ оркестранти на Виенската филхармония. През 2023-та Франц Велзер-Мьост цитира Ницше: „Животът без музика би бил грешка“, а тази година Кристиан Тилеман каза: „Свят, разкъсван от войни и нетолерантност, е нещо много неприятно. А тук днес, вие слушате нещо красиво, което ви дава възможност да се разсеете!“


  • Тази седмица слушателите на Радио Класик А могат да чуят изпълненията на Виенската филхармония от Новогодишния концерт – всеки ден от 14 до 15 ч. в програмата излъчваме новите записи на Sony Classical!