Златен медал на честта за Зубин Мета в Мюнхен

17 януари 2024 г.

Със Златен медал на честта от немския град Мюнхен ще бъде удостоен маестро Зубин Мета. Това съобщи официалният сайт на градската управа още през декември, а сега с наближаването на датата на награждаването, новината получи по-широко разпространение. Този акт на признание е по решение на градския съвет, който почита 87-годишния диригент за неговите „изключителни културни постижения към музикалния облик на Мюнхен“. „Името Зубин Мета е тясно свързано и с Мюнхенската филхармония – оркестъра на нашия град, с който той дебютира през 1987 г. Един първокласен партньор на Филхармонията, той допринесе и продължава да допринася чрез многото си дейности като диригент за разпространението на харизмата на оркестъра и музикалния град Мюнхен по света“, заяви кметът Дитер Райтер. А от Мюнхенската филхармония допълниха: „За нас е голяма чест да можем да осигурим музикална подкрепа на тази празнична церемония в петък, 26 януари, от 19:30 ч. в Isarphilharmonie“. Церемонията по награждаването ще бъде съчетана с концерт на оркестъра, под палката на главния диригент Лахав Шани, както и на самия Зубин Мета в новата и най-модерна концертна зала на града Изарфилхармони. Високоуважаваният Мета е почетен диригент на Мюнхенската филхармония от 2004 г. насам.


Маестро Мета е смятан за жива легенда в света на класическата музика, диригент с дълъг път и опит в различен тип концерти и спектакли. Оглавявал Филхармонията на Лос Анджелис, Нюйоркската филхармония и Оркестъра на Maggio Musicale във Флоренция, от 1998 г. до 2006 г. той бе генерален музикален директор на Баварската държавна опера и оказа значително влияние върху Мюнхен, като град на музиката, през тези години. Сега през януари 2024 г. Мюнхенската филхармония и Мета ще осъществят най-големия и амбициозен проект в тяхното сътрудничество – изпълнението на всички симфонии и инструментални концерти на Йоханес Брамс в Мюнхен, а също и в Испания и САЩ.

Със своя Златен медал на честта градът отличава изключителните постижения на Мюнхен, които обикновено са в областта на културата и икономиката. Имената на носителите на Почетната златна монета са изписани на специални почетни табла в Старото кметство. „Златният медал на честта е награда, която се дава само на много избрани хора“, категоричен е съветникът по култура Антон Библ. „Зубин Мехта е изключителна личност и аз се гордея, че животът и работата му са толкова тясно свързани с нашия град. Ще го почетем в края на януари, преди да направи турне с нашия оркестър в Барселона, Мадрид и Ню Йорк“, допълва той.

От страна на музикантите от Мюнхенската филхармония говори интендантът Паул Мюлер, който изразява благодарност към маестрото: „Талантлив музикант, надежден партньор и човек, изключително ценен от всички колеги – маестро Зубин Мета беше и е отговорен за съдбата на Мюнхенската филхармония и е незаменим от десетилетия… Ние сме безкрайно благодарни за всичко, което преживяхме – и изпълнени с очакване за това, което предстои!“