Якуб Орлински – един от „съкровените гласове“ на Соня Йончева

18 януари 2024 г.

„Преди няколко години имах удоволствието да споделя сцената с Якуб Йозеф Орлински в предаване за френската телевизия. Веднага бях пленена от неговата харизма и зашеметяващ глас! Само след няколко седмици той ще бъде мой гост в сезона на „Съкровени гласове” в зала „България”на концерта „Красота и думи”. Програмата е посветена на българската публика и денят на любовта“. С тези думи и едно красиво видео* Соня Йончева избира да представи полския контратенор Якуб Орлински, когото е поканила за концерт в София на 13 февруари 2024 г. Това е събитие от „Съкровени гласове“ – един от важните проекти на продуцентската й компания SY11, която тя създаде през 2020 г.

„Орлински е истински контратенор, един от най-добрите, които съм чувал на оперна (или която и да е друга) сцена – описва качествата на певеца британският музиколог и познавач на оперното изкуство Роджър ПаркърИзключително легато, без да губи мощ в ниския регистър, внимателна дикция и превъзходен актьорски нюх. Накратко – той убедително вдигна летвата на това, което можем да очакваме от този тип глас в този репертоар.“

Със своя рядък специфичен глас и артистична натура 33-годишният певец има две номинации за „Грами“ и спечелена награда Opus Klassik, редом с още други признания. Роден е във Варшава през 1990 г., а ренесансовата музика го запленява още като момче, когато пее в хор – мъжкият ансамбъл „Грегорианум“. Завършва Музикалния университет „Фредерик Шопен“ във Варшава, посещава оперната академия на Национална опера, а след това учи в „Джулиард скул“ в Ню Йорк. Когато на фестивала Aix-en-Provence във Франция през 2017 г. изпява по невероятен начин Вивалди (арията „Vedrò con mio diletto“ из операта „Джустино“), записът е гледан и споделян от милиони по света. Година по-късно The Telegraph го признава за един от 10-те най-очарователни оперни артисти в света, а The New Yorker го нарича „Джъстин Тимбърлейк на операта“. От тийнейджър Орлински е запален брейк танцьор, печелил е дори международни състезания, но ще го видите и като рекламно лице на известни марки, също в ролята на модел, танцьор и акробат.


Първият му албум „Anima Sacra“ излезе през 2018 г. (Erato/Warner Classics), в който си партнира с италианския бароков оркестър IL Pomo d’Oro, чийто концертмайстор е българската цигуларка  Зефира Вълова. И въпреки младата си възраст, контратенорът вече има зад гърба си шест албума, като за предпоследния от тях „Farewells“, той работи с пианиста Михал Биел. За концерта в България Якуб Орлински пристига именно с този музикант, а програмата им ще съдържа бароковите майстори Хенри Пърсел и Георг Фридрих Хендел, както и съвременни полски автори.

А защо Барок или кое е това, което вдъхновява Орлински в бароковата музика? „Орнаментиката, която ви позволява да поемете по различните пътища на интерпретация – споделя той, цитиран от портала Culture.pl на Института Адам Мицкевич – В орнаментите може да изразите творчество, но също и да стигнете по-дълбоко в сърцевината на творбата и да покажете своята артистична индивидуалност. Вашият житейски опит се превръща във филтър, вдъхновяващ музикални избори“.

*Вижте видеото, което Соня Йончева сподели като покана за концерта на Якуб Орлински: Дует из оп. „Коронацията на Попея“ на Клаудио Монтеверди, запис от 2021 г., излъчен по френския телевизионен канал France 5!