Десет години без Клаудио Абадо

Излъчват се архиви с участието и на българските баси Николай Гяуров и Юлиян Константинов

19 януари 2024 г.

На 20 януари се навършват 10 години от кончината на италианския маестро Клаудио Абадо (1933–2014). „От днес Италия е по-бедна”, каза тогава диригентът Рикардо Шаи и думите му наистина се потвърдиха. Споменът за Абадо остана съхранен в безброй записи – привилегия, която далеч не всички музиканти имат, но въпреки това, диригентска фигура с такава аура липсва и до днес.

На 20 януари два от големите европейски телевизионни канали ще покажат архиви в памет на диригента, в които е заснето участието и на българските баси Николай Гяуров (1970 г.) и Юлиян Константинов (2001 г.)

Немско-френският телевизионен канал за култура ARTE излъчва като посвещение към маестрото четири негови концерта от 2001, 2011, 2012 и 2013 г. „Клаудио Абадо е един от онези легендарни диригенти, които продължават да оставят своя отпечатък отвъд времето си. Десет години след смъртта му, ARTE Concert отдава почит на един щедър и дълбоко човечен диригент, за когото демократизацията на класическата музика означаваше много. Върнете се в ерата на Абадо с уникални концерти на диригента, който толкова много обичаше Малер!“, пише медията. Специален акцент сред архивите на телевизионния канал са именно записите на маестрото с творбите на Густав Малер, чийто пламенен поклонник бе самият Абадо. „И до днес неговите интерпретации остават еталон за всеки, който иска да се занимава с австрийския композитор“, подчертава ARTE. Избраните архиви припомнят изпълнения с Берлинската филхармония, на която незабравимият маестро беше главен диригент от 1989 до 2002 г. и с Фестивалния оркестър на Люцерн, основан от него през 2003 г.

Особено ценен е още първия запис, който ARTE ще покаже: „Реквием“ на Верди, с Берлинската филхармония и едно българско участие – на баса Юлиян Константинов. Ето как е представено това изпълнение: „Италианският диригент събира един изключителен вокален квартет: сопраното Анджела Георгиу, Даниела Барчелона – алт, Роберто Аланя – тенор и басът Юлиян Константинов, подкрепени от испанския хор Orfeon Donostiarra и Хора на Шведското радио. Концертът е изнесен на 27 януари 2001 г., за 100-годишнината от смъртта на Верди“.


Ще бъдат показани още: Малер – „Песен за земята“ и I-ва част на Десета симфония, заснети в рамките на един концерт през 2011 г., както и Моцарт – „Реквием“ от Фестивала в Люцерн през 2012 г. „Реквиемът, обвит в мистерия, не трябва да се възприема само като погребална служба за починал велик човек, но също така той призовава към вечна светлина и спасение“. Последният запис е на Бетовен – Симфония № 3 „Ероика“, от откриването на фестивала през 2013 г. с Фестивалния оркестър на Люцерн.

Италианският TV канал Rai Cultura и Театро „Ла Скала“ в Милано също подготвят програма в памет на Клаудио Абадо, като за случая редица видеозаписи на оперни спектакли бяха освободени от авторски права и ще се излъчат през февруари и март. Rai Cultura отдава почит към маестрото, като на 20 януари вечерта (по Rai 5) предлага легендарния запис с участието на големия български оперен бас Николай Гяуров и останалите солисти – Рената Ското, Мерилин Хорн и Лучано Павароти в „Реквием“ на Верди, изпълнение със Симфоничния оркестър на RAI от базиликата Santa Maria sopra Minerva в Рим през 1970 г.