За Елена Николай, родена преди 119 години

24 януари 2024 г.

В редицата на славните български гласове, чиято кариера е част от най-престижните оперни сцени по света, е мецосопраното Елена Николай (24.01.1905 – 23.10.1993). Родена като Стоянка Савова Николова, избира артистичното име Елена Николай през 1934 г. Близо две десетилетия е една от примадоните на „Ла Скала” в Милано, повече от 20 сезона е солистка в Театро „Сан Карло“ в Неапол, дълги години пее на сцените на театъра в Генуа, Арена ди Верона и др. Призната за един от най-добрите мецосопранови гласове на ХХ век, тя преустановява сценичната си кариера през 1963 г., но продължава да се снима в италианското кино. През следващите пет години участва в общо седем филма, за съжаление, нито един от тях не е показван в България. От особено значение е ролята, която й поверява прочутият режисьор Виторио де Сика във филма „Бум“ („Il boom“) от 1963 г. – това е първото й филмово участие и тя си партнира с известния италиански актьор Алберто Сорди.


Генуа беше градът, който й оказа специална чест преди две години, когато през януари 2022 г. се откри нейна паметна плоча в парка на Консерваторията „Николò Паганини”, дело на българския скулптор Петко Йорданов, автор и на паметната плоча с лика на Николай Гяуров в Модена. Самата Елена Николай е учила в консерваторията в Генуа и е дълбоко свързана с  оперния театър на града (Театро „Карло Феличе“), тук работи и с легендарния маестро Тулио Серафин в края на 40-те. Елена Николай умира на 88-годишна възраст в дома „Верди“ в Милано, построен някога от великия композитор на Италия като последно убежище, приютяващо възрастни музиканти.


Нека си спомним за Елена Николай, родена на днешния ден преди 119 години с един архивен запис: „Voi lo sapete, o mamma“ – ария на Сантуца из 1-во действие на оп. „Селска чест“ от Пиетро Маскани