Пламена Мангова представя Шнитке със „Софийски солисти“

24 януари 2024 г.

Пламена Мангова, едно вече безспорно име в световната клавирната музика, ще бъде солистка тази вечер в първия концерт от сезон 2024 г. на Камерния ансамбъл „Софийски солисти“ с диригент Константин Добройков. Творбата, с която тя ще се представи е Концерт за пиано и струнен оркестър от Алфред Шнитке, композиран през 1979 г., а във втората част на вечерта „Софийски солисти“ ще изпълнят Струнен квартет Оп.130/133 „Голяма фуга“ от Лудвиг ван Бетовен.

Клавирният концерт на Шнитке е едночасова творба, написана през 70-те години на ХХ век –десетилетието, когато зад композитора вече стоят някои от големите му произведения: „Реквием” (музика към трагедията на Шилер „Дон Карлос”), Клавирен квинтет (1976), Concerto grosso (1977), Соната за виолончело (1978) и III концерт за цигулка (1978). Композицията за пиано и струнни е посветена на именития пианист и клавирен педагог Владимир Крайнев (1944–2011), който става нейният първи изпълнител в края на 1979 г. и осъществява първия запис на концерта с Литовския камерен оркестър няколко години по-късно. Първоначалният замисъл на композитора е бил партитурата да бъде наречена със странното заглавие „Вариации не върху тема“.

Преследван през по-голямата част от живота си, Алфред Шнитке (1934–1998) днес е един от най-изпълняваните и почитани композитори на съвремието ни. През 80-те години, когато все по-често творбите му звучат извън Съветския съюз, заслугата за това е до голяма степен на съветските музиканти-емигранти на Запад, като цигуларя Гидон Кремер или виолончелиста Мстислав Ростропович, който казва: „Шнитке означава за нашето време това, което Шостакович означаваше за 40-те и 50-те години“.

Алфред Шнитке (1934–1998), снимка: BBC Radio 3


Повече за Пламена Мангова:

През 2007 г. Пламена Мангова спечели втора награда на престижния конкурс „Кралица Елизабет“ в Брюксел, което сложи началото на нейната блестяща международна кариера с концерти от Европа до Южна Корея, Япония и Хонг Конг. Учила е при проф. Марина Капацинская в НМА „Панчо Владигеров“, след това във Висшето музикално училище „Кралица София” в Мадрид при Дмитрий Башкиров и при Абдел-Рахман Ел Баша в музикалния колеж „Кралица Елизабет” в Белгия. Лауреат е на международните конкурси за пиано „Paloma O’Shea” в Сантандер и за камерна музика „Vittorio Gui” във Флоренция. Била е солист на Staatskapelle Berlin с Пабло Ерас Касадо, „Московски солисти“ с Юри Башмет, Английски камерен оркестър под диригентството на сър Колин Дейвис, Филхармоничния оркестър на Токио, Симфония Варсовия, „Софийски солисти“, Люксембургска филхармония, Националния оркестър на Белгия, Симфоничния оркестър на Санкт-Петербург, Камерния оркестър на Европейския съюз, Лайпцигския Радиооркестър, Ротердамска филхармония, Софийска филхармония, Симфоничните оркестри на БНР и Класик ФМ и др. В кариерата си има концерти под палката на сър Колин Дейвис, сър Андрю Дейвис, Еманюел Кривайн, Лауренс Фостер, Валтер Велер, Яп ван Зведен, Дмитрий Юровски, Гилберт Варга и още много други диригенти, а като камерен изпълнител е била партньор на артисти, сред които Мария Жоао Пиреш, Светлин Русев, Огюстен Дюме, Александър Князев.

В последните сезони се откроява нейния рецитал с представяне на нов диск „Съкровени писма” (произведения на Роберт Шуман, Клара Шуман и Йоханес Брамс) в зала Gaveau в Париж, концерти със симфоничния оркестър на Базел и маестро Болтън на фестивала в Аскона, с Оркестъра на италианска Швейцария (Лугано) с Франсоа Льольо, с Гилберт Варга и Финландския оркестър на Турку, с оркестъра на Кан и Бенджамин Леви, със Симфоничния оркестър на Ставангер и Андрис Пога, с Атинския държавен симфоничен оркестър, както и на фестивала за камерна музика в Йерусалим.


  • След като преди повече от десет години Пламена Мангова участва в поредицата концерти „Светлин Русев и приятели“, организирана от Кантус Фирмус, миналата година тя бе член на журито на Конкурса „Кантус Фирмус“ 2023. На българска сцена я видяхме през октомври, като един от солистите в изпълнението на Тройния концерт от Бетовен, заедно с цигуларя Димитър Иванов, челиста Атанас Кръстев и Оркестър „Кантус Фирмус“ с диригент Росен Гергов, част от програмата на Европейския музикален фестивал.