В „Съботно кафе“ на 27 януари 2024 очаквайте!

26 януари 2024 г.

Среща с мецосопрана Гергана Николаева, гласът на Радио Класик А. Поводите са два. Предстоящият концерт „Колекция Класика“ в Плевен на 9 февруари с цигуларката Зорница Иларионова и пианиста Георги Черкин и новият сезон на „Всеки може да пее с Гергана Николаева“ със заключителен концерт на 15 февруари в София Лайф Клуб.

Гергана Николаева в студиото на Радио Класик А


Националният музикалния театър „Стефан Македонски“ готви нова премиера за деца на 3 февруари. Приказката „Цар Килимар“ по музика на Жул Леви ни представят  режисьорът Явор Радованов и един от новите гласове на театъра Стефани Кръстева, която вече е позната на оперните меломани, но я очаква дебют в оперетния жанр.

Явор Радованов и Стефани Кръстева в студиото на Радио Класик А


Тази година се навършват 125 години от рождението на Панчо Владигеров. Екипът на Къщата-музей в София, на улица Якобица 10, където именитият наш композитор е живял, отбелязва юбилея с редица събития, като началото на честванията поставя документалната филмова поредица „Докосване до Владигеров“. Представя ни я Надя Сотирова, директор на музея.

Надя Сотирова в студиото на Радио Класик А


Проф. Боянка Арнаудова издаде нова книга посветена на операта. Озаглавена е „Кратка история на операта от Монтеверди до Моцарт“. Цитираме част от предговора: „Операта съществува вече 400 години. И още от XVIII век насам периодично ѝ се пеят заупокойни, обявява се нейната „смърт“. Но ето, че и в XXI век оперните театри продължават да съществуват, да представят произведения – и то не само на творци от миналото, но и на наши съвременници. Това означава, че интересът към жанр не стихва“. Подробности за изданието лично от автора в интервю за Радио Класик А.

Проф. Боянка Арнаудова и нейната нова книга „Кратка история на операта от Монтеверди до Моцарт“


На рождения ден на Моцарт  – 27 януари, избрахме документален запис от концерт със солист и диригент Пинкас Цукерман, състоял се на 20 октомври 2022 г. в „Европейски музикален фестивал“ с изцяло Моцартова програма: увертюра „Сватбата на Фигаро“, Симфония №40 и Концерт за цигулка №5. Пинкас Цукерман дирижира Оркестър „Кантус Фирмус“.