Клавесинистът Андреас Щайер получава Баховия медал на Лайпциг

30 януари 2024 г.

Един от прочутите съвременни изпълнители на клавесин и фортепиано ще бъде удостоен с музикална награда от Лайпциг. Това е немският музикант Андреас Щайер, познат не само като майстор на по-стария тип клавишни инструменти, но и като внимателен интерпретатор на бароковата инструментална музика. Той ще получи Баховия медал на град Лайпциг през лятото, когато традиционно там се провежда известния музикален фестивал, посветен на великия композитор на Германия. На 14 юни 2024 г. Андреас Щайер ще има рецитал на фестивала и веднага след това кметът на Лайпциг Буркхард Юнг и директорът на Баховия архив проф. Петер Волни се очаква да му връчат отличието.

Кой посочва името на бъдещия носител на наградата? Този избор се прави обикновено от няколко музикални фигури, представляващи важни музикални институции с историческо значение за града. Тази година това бяха: Тон Коопман (предишен носител на отличието) и Петер Волни – съответно президент и директор на Баховия архив в Лайпциг, диригентът на Гевандхаус оркестър Андрис Нелсонс, както и ректора на Висшето училище за музика и театър „Феликс Менделсон Бартолди” Гералд Фаут. „Музиката на Бах винаги е била в центъра на обширния репертоар на Щайер. Неговите интерпретации на концерти за клавесин, партити, Голдберг вариации, двата тома на „Добре темперираното пиано“ имат справочен характер. Роденият в Гьотинген (68-годишен музикант) редовно свири както на клавесин, така и на фортепиано с ансамбли като Фрайбургския бароков оркестър, Кончерто Кьолн…“, се казва в мотивите за награждаването.


Всяка година през юни Лайпциг почита своя някогашен кантор от църквата „Св. Тома“, организирайки фестивала в негова чест. По време на форума от 2003 г. насам се връчва и наградата – медал, изработен от майсенски порцелан. Съвременната градска общност държи да опази богатата история на Баховия живот и продължава традицията на грижа към неговото наследство, основана още от Феликс Менделсон Бартолди. Йохан Себастиан Бах (1685–1750) е прекарал в Лайпциг последните 27 години от своя живот, а Менделсон – също като него органист и композитор, чийто живот е дълбоко обвързан с Лайпциг – е този, който с много усилия изважда от забрава музиката му.

Кои са носителите на Медала Бах досега? В този списък са личности и ансамбли, които през годините наистина са доказали страстната си ангажираност към бароковото изкуство, към исторически издържаните изпълнения и най-вече – към музиката на Бах. Сред тях са пианисти, чембалисти, органисти, цигулари, диригенти, певци, педагози или цели ансамбли: Анджела Хюит, Райнхард Гьобел, Петер Нойман, Академията за старинна музика в Берлин, Петер Шрайер, Масааки Сузуки, Херберт Бломстед, Филип Хереве, Николаус Харнонкур, Тон Коопман, сър Джон Елиът Гардинър, Хелмут Рилинг, Густав Леонхард и др., а сред скорошните имена в списъка са сър Андраш Шиф и Томанер хор, Лайпциг.