Памет за Трифон Силяновски и начало на Годината на чешката музика

30 януари 2024 г.

Йосиф Радионов и Ангел Станков, които над 45 години радват публиката като едно изключително цигулково дуо, сега се включват поотделно в различни музикални вечери, подплатени от значими поводи. И двете събития, в които ще ги чуем, имат своето тематично послание: Йосиф Радионов ще свири в памет на композитора Трифон Силяновски (1925-2005), а Ангел Станков ще открие Годината на чешката музика.

На 1 февруари от 18 ч. в Католическия катедрален храм „Св. Йосиф“ в София вечерта ще бъде посветена на композитора, пианист, педагог, музикален теоретик и философ Трифон Силяновски (1925-2005). Негови творби ще изпълнят проф. Йосиф Радионов, виолончелистът Григорий Димовски и органистът Янко Маринов. Денят не е избран случайно – на 1 февруари отдаваме почит към жертвите на комунизма, а Трифон Силяновски имаше трагичната съдба на един от репресираните от комунистическия режим български музиканти. Под куполите на храма ще звучи не само музика, но и слово – ще бъдат споделени спомени, разказани от проф. Наташа Япова, музиколог, която е автор на книгата „Трифон Силяновски. Личността и времето“.


Два дни по-късно в София започва отбелязването на Годината на чешката музика с концерт на проф. Ангел Станков и Нона Кринчева на пианото. На 3 февруари от 18 ч. в Чешкия център те ще представят творби за цигулка и пиано на трима от най-видните чешки автори: Антонин Дворжак (1841–1904), Зденек Фибих (1850–1900) и Йозеф Сук (1874–1935). Годината на чешката музика е уникално по същността си събитие, чието начало тръгва от 1924 г., когато са чествани 100 години от рождението на Бедржих Сметана (1824–1884). А тази година Чехия вече празнува един век, откакто традицията съществува и чешките центрове, представени в 28 града на четири континента, организират своите специални програми по повода.