Тази вечер диригентът Мурат Джем Орхан излиза пред Софийската филхармония

В концерта гостуват цигуларят Павел Берман и челистката Мехай Рио

1 февруари 2024 г.

Изтъкнатият турски диригент и композитор Мурат Джем Орхан, който от 2022 г. е новият генерален артистичен директор на Концертната зала CRR (Cemal Reşit Rey) – основната концертна площадка в Истанбул, дебютира пред Софийската филхармония тази вечер с програма от Брамс и Чайковски. Двойният концерт на Йоханес Брамс в ла минор (Концерт за цигулка и виолончело с оркестър, ор. 102 ) ще прозвучи със солистите: Павел Берман, който ще свири на цигулката, принадлежала някога на Давид Ойстрах, и Мехай Рио – виолончело. Симфония № 3 в ре мажор, оп.29 от Пьотр Илич Чайковски също е част от програмата на вечерта. „Родени на една и съща дата, Брамс и Чайковски гледат на музиката през очите на вечното съперничество. Брамс смята, че Чайковски е прекалено емоционален в произведенията си, а Чайковски го намира за скучен и посредствен. Въпреки това, при единствената им среща, те откриват удоволствието от комуникацията един с друг. И двамата остават в музикалната историята със своите гениални произведения, които и до днес будят възторга на публиката“ (Софийска филхармония).

Билети на касата на зала „България“ и в мрежата на Ивентим.


Диригентът:

Мурат Джем Орхан в момента заема уважавани длъжности като музикален директор и главен диригент на Симфоничния оркестър на CRR, като същевременно е и артистичен директор на Концертната зала на CRR. Живеещ в Истанбул, той е дирижирал всички оркестри и оперни театри в Турция, включително Истанбулския държавен симфоничен оркестър, Президентския симфоничен оркестър, Истанбулската държавна опера и Държавната опера в Анкара. Мурат Джем Орхан, роден през 1981 г., става един от финалистите на IV Конкурс за диригенти „Евгений Светланов“ в Париж от 2018 г. Преди да се отдаде на дирижирането обаче, е завършил оперно пеене в Държавната консерватория „Dokuz Eylül University“ в Измир. Има магистратура в Истанбулския университет, през 2007 г. започва обучението си и в Brooklyn College of Music в Ню Йорк, САЩ, като преди това е учил и в Консерваторията „Бенедето Марчело“ във Венеция, Италия. Дипломира се е в класа по оркестрово дирижиране на маестро Антонио Пироли в Държавната консерватория на Университета „Мимар Синан“ в Истанбул, а сред посещаваните от него майсторски диригентски класове е този на прочутия маестро Йорма Панула. Участва в специален проект, създавайки фонд за предоставяне на инструменти на музиканти, засегнати от земетресението в Турция през 2023 г. Със Симфоничния оркестър на CRR популяризира произведения от турски композитори, а неговите записи, които са получили признание от критиката, включват турските концерти за флейта със солист Бюлент Евчил.

Забележителен е дебютът му в Германия през 2016 г., когато с Хайделбергската „Синфониета“ представя оркестрова творба на именития турски пианист и композитор Фазъл Сай на Пролетния фестивал в Хайделберг. Заставал е на диригентския пулт пред Оркестъра на Албанското радио и телевизия, Словашкия Радиосимфоничен оркестър, Оркестъра на град Гросето, включително и на Пазарджишкия симфоничен оркестър. Като композитор Орхан е автор на три детски мюзикъла, вдъхновен от поема на Назъм Хикмет през 2018 г. създава оратория, а второто си сценично произведение по стихове на трима влиятелни турски поети композира през 2020 г.


Солистите:

Цигуларят, педагог и диригент Павел Берман е син на прочутия пианист Лазар Берман (1930–2005). Роден в Москва, той учи първоначално в Консерваторията „Чайковски“, а в началото на 90-те вече се обучава при Исак Щерн и Дороти Дилей в Джулиард скул, Ню Йорк – веднага след победата му на Международния конкурс за цигулари в Индианаполис през 1990 г. (първа награда и златен медал). Оттогава неговата втора родина става Италия. През 1998 г. в Литва основава Камерния оркестър на Каунас, който по-късно прераства в Симфоничен оркестър на Каунас. През 2021 г. става съосновател и артистичен директор на онлайн центъра за сценични изкуства Monteverdi Circle. В момента Павел Берман е професор в Консерваторията на Италианска Швейцария (Conservatorio della Svizzera Italiana) в Лугано и в Академия Лоренцо Перози (Accademia Perosi) в Биела, Италия. Работи и за швейцарската образователна платформа iClassical Academy, за която направи поредица от онлайн видеоклипове под името „Paganini Unlocked“ с всички 24 каприза на Николо Паганини. Бил е солист и диригент на „Московски виртуози“, „Италиански виртуози“, Оркестъра на RAI в Торино, Оркестъра на  Академия „Санта Чечилия“, Пражкия симфоничен оркестър, Щатскапеле – Дрезден, Берлинския симфоничен оркестър, Симфоничния оркестър на Индианаполис, Симфоничния оркестър в Далас, Пекинския филхармоничен оркестър и др. Свири на инструмент „Антонио Страдивари“ – Кремона 1702, „ex David Oistrakh“, любезно предоставена му от Фондация „Pro Canale“ в Милано.


Името на виолончелистката Мехай Рио от Корея е най-популярно от участията й със знаменитата пианистка Марта Аргерич и с цигулковия виртуоз Шломо Минц. Възпитаничка на Джулиард скул, след това и на Мичиганския университет в Съединените щати, кариерата й се развива като солистка на много от реномираните оркестри, свирейки на сцени като Златната зала на Музикферайн във Виена, „Херкулес“ в Мюнхен, „Сметана“ и „Дворжак“ в Прага, Карнеги Хол в Ню Йорк, Залата на Берлинската филхармония и пр. През 2013 Мехай Рио записва и издава свой албум за Deutsche Grammophon, с изпълнение на концертите за виолончело на Сен-Санс и Елгар. Преди това има и два албума, издадени от SONY Entertainment, като солистка на Симфоничния оркестър на Пражкото радио под диригентството на Владимир Валек и с трио Cosmopolitan. Живее във Виена и активно концертира, член на журито на конкурса „Енеску“ и др., артистичен директор е на Асоциацията за международна подкрепа на музика и култура IMK във Виена.