В „Съботно кафе“ на 3 февруари 2024 очаквайте!

2 февруари 2024 г.

Режисьорът Юлия Кръстева от Софийската опера по повод 10 години от създаването на „Концерти за бебоци“ и премиерата на „Карнавал на животните“ по музика на Камий Сен-Санс – нов спектакъл за деца.

Юлия Кръстева в студиото на Радио Класик А


Нова версия на „Тъй рече Заратустра“, авторски спектакъл на хореографа Мила Искренова от Балет „Арабеск“. Възстановката по текстовете на Ницше ще бъде представена на сцената на Музикалния театър на 8 февруари.

Мила Искренова и Балет „Арабеск“ в спектакъла „Тъй рече Заратустра“


Цигуларката Диана Чаушева, лауреат на Първа и на Специалната награда от Второто издание на Националния конкурс за млади инструменталисти „Кантус Фирмус“ и на Концертино – Прага 2022 г. В студиото с нея е Благородна Танева, изтъкнат преподавател по цигулка в Националното музикално училище „Любомир Пипков“, София. Предлагаме ви и два документални записа – от финала на престижния радио-конкурс в Чешката столица и  дебютът на Диана Чаушева с  Оркестър „Кантус Фирмус“, състоял се на 16 септември 2023 г. в рамките на „Европейски музикален фестивал“.

Благородна Танева и Диана Чаушева в студиото на Радио Класик А


На 3 февруари отбелязваме 215 г. от рождението на Феликс Менделсон Бартолди с първа част Симфония № 4 „Италианска“. Изпълнение на Оркестър „Кантус Фирмус“ с диригент Максим Ешкенази. Документален запис от концерт, състоял се в края на януари 2018 г. Същата симфония, но в интерпретация на друг млад диригент със световна кариера можете да слушате в „Европейски музикален фестивал“ тази година. Диригентът е Боян Виденов, а кой солист ще бъде заедно с него на една сцена ще ви разкрием в най-скоро време. Само запомнете датата – 29 април!