Звучи Кларинетния концерт на Любомир Пипков – в началото на  юбилейната година на композитора

2 февруари 2024 г.

Концерт за кларинет и камерен оркестър от Любомир Пипков (1904 –1974) ще звучи тази вечер в зала „България“ в чест на 120-годишнината от рождението на видния български композитор. На сцената на зала „България“ излиза един от най-добрите български кларинетисти – Данчо Радевски, който е водач на кларинетите в Симфоничния оркестър на БНР и в Оркестър „Кантус Фирмус“. Вечерта е част от афиша на Радиосимфониците за настоящия сезон с техния нов главен диригент Константин Илиевски.

Концертът за кларинет и камерен оркестър, op. 70 от Любомир Пипков е композиран през 1966 г., в един по-късен етап от живота на композитора. Негов първи изпълнител става незабравимият кларинетист Петко Радев (1933–2017), дългогодишен солист в Миланската скала, а също и в съставите на радиооркестъра и Софийската филхармония.

Безспорна фигура сред интелектуалния елит на страната още от 30-те години на миналия век, Любомир Пипков завършва консерваторията Ecole Normale de Musique в Париж, където е ученик по композиция на Пол Дюка и Надя Буланже, а по пиано на Ивон Лефебюр. В България се завръща окончателно през 1932 г. и на него дължим много от най-важните стъпки в професионалното развитие на българска музика. Той е един от учредителите на Дружеството на българските компонисти „Съвременна музика” през 1933 г. (заедно с имена като Панчо Владигеров, Петко Стайнов, Димитър Ненов, Веселин Стоянов, Андрей Стоянов и др.), създател е на списание „Българска музика“ през 1948 г., председателства Съюза на българските композитори между 1945 и 1954 г., професор в ДМА/БДК (НМА „П. Владигеров“), бил е директор на Софийската опера и пр. За българската музикантска общност 2024-та бележи две основни годишнини на композитора-класик: през май ще се навършат 50 г. от неговата кончина, а през септември – 120 г. от рождението.

Любомир Пипков, като френски възпитаник, и неговият прочут френски учител по композиция Пол Дюка (1865–1935) – тази връзка е специално изведена в концерта на Радиосимфониците. Освен Кларинетния концерт на Пипков, в програмата влиза и най-яркото произведение на Дюка – симфоничното скерцо „Чиракът магьосник“, виртуозна пиеса за оркестър от 1897 г. Вечерта ще предложи и грандиозната петчастна „Фантастична симфония“ на Ектор Берлиоз, а цялата програма е озаглавена „Зимна магия“.