Григ и Шостакович в изпълнение на „София квартет“

 5 февруари 2024 г.

Тази вечер от 19:00 ч. в Камерна зала „България” най-старият квартет на Софийската филхармония „София квартет“ ще представи Струнен квартет № 1 оп. 27 от Едвард Григ и Струнен квартет № 4 оп.83 от Дмитрий Шостакович.

Името „София квартет“ е символ на качество – ансамбъл на световно ниво с многобройни изяви у нас и в чужбина, богата дискография и 40-годишна история.

Днес, обновен с едни от най-добрите инструменталисти в България, квартетът включва: цигуларите Василена Милева – част от състава на първи цигулки в Софийската филхармония и Йордан Димитров (втора цигулка в квартета), който е концертмайстор на КА „Софийски солисти“, Любомир Ников (виолончело) – концертмайстор на Софийската филхармония, а доайенът на състава Валентин Геров е една от най-добрите първи виола на България, водач на виолите в оркестъра „СИФ 309” за записи на филмова музика, удостоен с редица отличия, сред които „Златна лира“ на Съюза на музикалните и танцови дейци, наградата „Музикант на годината“ на предаването на БНР „Алегро виваче“ и Държавното отличие „Златен век“ за големи заслуги в областта на културата.

„София квартет“ се наложи като водещ камерен състав, спечелвайки признанието на публиката, медиите и критиците. Репертоарът му се състои от класически виенски и модерни музикални пиеси, някои от които написани специално за него. По-голямата част от произведенията в репертоара на „София квартет“ са показвани по Националната телевизия и записани от БНР, а много негови студийни записи са издадени на компактдискове в България, Гърция и Япония. Музикантите са осъществили световни премиери на редица нови произведения, написани специално за „София квартет“: по три квартета от Александър Попов, Михаил Пеков и Ценко Минкин, произведение на Тацуя Коумадзаки, четири струнни квартета на известния гръцки композитор Димитрис Темелис и др. Задграничната концертна дейност на състава обхваща Европа и Азия. Многобройни са спечелените награди, сред които най-високото музикално отличие у нас – „Кристална лира“ на Съюза на музикалните и танцови дейци в България за 2004, Националната награда „Златен квартет“ на името на „Акад. Марин Големинов“ 2017, Наградата за принос в българската култура „Златно перо“ 2018.


Едвард Григ (1843-1907) издига норвежката музика до върховете на световната класика и прави културата на тази скандинавска страна своето послание към другите народи. „Бонбони, обвити в сняг” – така Клод Дебюси описва музиката на Григ. Както много композитори-романтици, така и Григ се поддава на всеобщата романтична тенденция към национално музикално самоопределение. Пътят към него е във фолклорното наследство, което през целия си живот композиторът събира, изучава и ползва като източник на идеи. Последните си десетилетия посвещава на миниатюрата в различни сборници.

Творчеството на Дмитрий Шостакович (1906-1975) има специално място в музиката на ХХ век. Емблематични са произведенията му в различните жанрове, в които пише – опера, оркестрова и инструментална музика, камерно и вокално творчество, музика за филми, театрални постановки и др. Съдбата му на творец е сложна. Оставaйки да живее и работи в родината си, той е принуден да понася ударите на политическия режим. Музиката му е възхвалявана и награждавана с най-високи държавни отличия, същевременно е заклеймявана като „формалистична и вредна“ и е застрашавано физическото му оцеляване.

Билети на касата на зала България и в Ивентим.