„Танго мечти“ открива 24-тия Европейски музикален фестивал – София

8 февруари 2024 г.

Европейският музикален фестивал в София започва с „Танго мечти“ – едно ярко артистично събитие, което официално открива програмата на 24-тото фестивално издание за 2024 г.

На 11 март – ден, който не е избран случайно, в зала „България“ ни очаква концерт – пътешествие към страстния свят на аржентинската музика. 11 март е денят на рождението на големия бандонеонист и композитор на Аржентина Астор Пиацола (1921–1992), придал нов дух на танго културата и наричан с преклонение „El Gran Ástor“ (Великият Астор).

„Танго мечти“ събира заедно двама забележителни български музиканти – Людмил Ангелов и Стоян Караиванов. Единият от тях – брилянтен пианист, който принадлежи към най-добрите съвременни интерпретатори на Шопен, но това далеч не му пречи да споделя страстта си и към тангото. В музикалната биография от последните години на Людмил Ангелов присъстват немалко проекти с музика от жанра, което добавя още една значима тема към артистичния му портрет. През 2016 г. заедно с цигуларя Веско Ешкенази издадоха албума „Танго“, представен премиерно на Европейски музикален фестивал в София, а след това и промотиран на голямо национално турне. По повод 100-годишнината от рождението на Астор Пиацола, пианистът създаде ансамбъл „5/4 Танго“, с който изнесе редица успешни концерти.

„Танго мечти“ ни среща и с най-известния изпълнител на бандонеон в България, а и единствен бандонеонист в страната, който използва класическа Аржентинска система – Стоян Караиванов. Изучавал инструмента при проф. Фабио Фуриа в Консерваторията в Каляри, Италия, по-късно е посещавал майсторските класове на колосите в тази област Хуан Хосе Мосалини и Даниел Бинели. За кратък период от време 26-годишният изпълнител и най-млад носител на приза „Музикант на годината“ се превърна в една от звездите на българския музикален подиум с шеметно бързо развиваща се кариера. Оркестър „Либертанго“ /Orquesta Tipica Libertango/ е създаден от Стоян Караиванов през 2022 г. с участието на изявени млади български музиканти. „Нашата цел е не просто да изнасяме концерти, а да правим музика“, споделя Караиванов.


„Танго мечти“ далеч не е само среща с музиката, това е и сцена на магнетичните танцови стъпки, защото тъкмо в тангото е невъзможно да разделим музика и танц. Програмата е така подбрана, че да проследи развитието на жанра от ранните класически образци до върховите постижения в творчеството Пиацола, създател на стила „Танго Нуево“. Освен композиции на Освалдо Пулиезе, Раул Гарехо, Едуардо Ровира, Агустин Барди и Освалдо Руджеро, ще бъдат изпълнени още: сюита „Ангелите“ и големия цикъл „Годишните времена на Буенос Айрес“ на Астор Пиацола. На сцената излизат и танцьорите Мария Узунова и Владислав Петров, обучавани от най-големите майстори на тангото в света. Посветили се на популяризирането на танго културата в България, тази танцова двойка ще ни накара да почувстваме със сетивата си истинската атмосфера на страстния танц.


Повече за артистите вижте на cantusfirmusbg.com!

Европейски музикален фестивал се реализира с подкрепата на Министерството на културата и Столичната община. Билетите за събитието с начален час 19:30 са в продажба онлайн на Ticketsbg и на касата в зала „България“. Партньор за концерта е Софийската филхармония.