„Violoncellissimo“ представят в София концерта „От барок до… рок“

9 февруари 2024 г.

Изявеният румънски виолончелист Марин Казаку, генерален директор на филхармонията „Джордже Енеску“ и професор по виолончело в Националния музикален университет в Букурещ, пристига у нас за концерт със своя ансамбъл „Violoncellissimo“ на 11 февруари от 19 ч. В неделя вечерта музикантите излизат на сцената на зала „България“, за да изпълнят адаптирана за виолончело музика от всички жанрове, представяща подбрани мелодии от известни филми до валсове, маршове и произведения на Моцарт в… рок вариант. Неслучайно концертът е озаглавен „От барок до… рок“.

Проектът „Виолончелисимо“, създаден от професор Марин Казаку преди повече от 30 години, е роден от желанието му да развие творчеството на своите студенти, но и да доближи хората до музиката, независимо от нейния жанр, от подготовката или предпочитанията на слушателите, както и от мястото на което се провежда събитието. Нещо повече, през 2024 година маестро Марин Казаку и ансамбъл „Виолончелисимо“ възнамеряват да достигнат до възможно най-много общности, включително и до румънската диаспора, в поредицата от Приказни турнета… навсякъде. Познат като един от най-известните румънски камерни ансамбли през последните десетилетия, в състава свирят най-добрите млади виолончелисти в страната.

Марин Казаку е генерален директор на филхармонията „Джордже Енеску“ и професор по виолончело в Националния музикален университет в Букурещ. Маестро Казаку е свирил с Генадий Рождественски, Серджиу Комисиона, Хория Андрееску, Антони Рос Марба, Владимир Орлов, Раду Алдулеску и Джеръми Менухин. Същевременно има множество изяви на международни фестивали като тези в Берлин, Хонконг, Макао, Мюнхен, Милано, Осака, Сеул, Токио.


Концертът е подпомогнат от компанията JTI, известна с подкрепата си за най-значимите културни събития и институции в Румъния, сред които Филхармонията „Джордже Енеску“, подкрепя и Приказни турнета – турнета с класическа музика в малки градове и др. Компанията JTI е наградена от Министерството на външните работи на Япония за популяризиране на японската култура в Румъния. Продуцент на събитието в София е Pro Contemporania, в партньорство със Софийската филхармония.

Билети могат да бъдат закупени от мрежата на eventim.bg!