В „Съботно кафе“ на 10 февруари 2024 – интервюта

9 февруари 2024 г.

За него тангото е живот. Това е Стоян Караиванов, известният български бандонеонист, който ни кани на концерта „ТАНГО МЕЧТИ“, на 11 март – рожденият ден на Астор Пиацола.

Стоян Караиванов в студиото на Радио Класик А


Пианистът Симеон Златков представя новия си звукозаписен проект с вариациите на Панчо Владигеров „Горда Стара планина“ и с Третата соната на Йоханес Брамс. Разговор за избора на пиесите и темата на дисертацията му, както и за още един проект свързан с Европейския младежки хор.

Симеон Златков в студиото на Радио Класик А


Деца свирят за чиста природа. Светлозар Димитров учи в 11 клас в Американския колеж и свири на пиано. Председател е на Зонта клуб „Св. София“ Нова генерация, инициатор на благотворителен концерт с мотото „ЧРЕЗ МУЗИКАТА ТИ ДАРИ, ЖИВОТЪТ НА ПЛАНЕТАТА СПАСИ“. Кристин Добриянова е 1 клас, също свири на пиано и ще участва в концерта заедно с Камерния ансамбъл КласикАрт, на 17 февруари в камерна зала „България“.

Светозар Димитров, Кристин Добриянова и Кристиана Михайлова в студиото на Радио Класик А


Проф. Даниела Дикова за „Седмица на камерната музика“ от 19 до 23 февруари в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ със специален гост френския челист Ромен Гариу, който ще направи майсторски клас по камерна музика и ще участва в концерти с преподаватели и студенти от Академията.

Даниела Дикова в студиото на Радио Класик А


Христо Йоцов, автор на концерти за различни инструменти, великолепна музика, която съчетава класическата форма с инвенцията на джаза. Концертът му за обой е поръчан от самия Давид Вартер, френски обоист със световна известност. Именитият солист ще гостува на Плевенската филхармония на 15 февруари в зала „Катя Попова“ в Плевен и на 16 февруари в зала „България“ в София. Диригент Борислав Йоцов. В концерта още авторска музика от джазмените Константин Костов и Ангел Заберски – син.

Христо Йоцов в студиото на Радио Класик А