Тенорът Джонатан Тетелман се покланя пред Пучини с нов албум

От днес записите звучат премиерно по Радио Класик А

12 февруари 2024 г.

След като дебютния албум на Джонатан Тетелман за Deutsche Grammophon – „Arias“, беше посрещнат с възторжени отзиви при издаването му през 2022 г., това стана причина певецът да спечели престижната награда Opus Klassik за „млад талант на годината“, а Oper Magazine да го отличи като „най-добър солов албум“ за 2023 г. Окуражен от тези успехи, чилийско-американският тенор реши да продължи напред, като се поклони пред оперния гений на Джакомо Пучини – 100-годишнината от чиято кончина се чества през настоящата 2024 г. Новият албум на Тетелман е кръстен „The Great Puccini“ („Великият Пучини“, отново за Deutsche Grammophon) и го представя като типичен Пучиниев глас, който избира главните тенорови партии от общо девет опери – добре познати, но и не чак толкова често изпълнявани заглавия. Арии като „Nessun dorma“ от „Турандот“, „Che gelida manina“ от „Бохеми“ и „E lucevan le stelle“ от „Тоска“ за записани редом с някои по-рядко чувани моменти от оперите „Вилиси“ и „Лястовичката“. Албумът е издаден от компанията през есента на 2023 г., след като бе реализиран по-рано в Прага, заедно с Пражката филхармония и под диригентството на Карло Рици. В него гостуват и други оперни артисти, като сопраните Вида Микневичуте от Литва и италианката Федерика Ломбарди.

Джонатан Тетелман се е утвърдил на световната оперна сцена в широк спектър от роли, но напоследък се фокусира върху Пучини. Всички герои, с които в последно време постига забележителен успех – Родолфо, Каварадоси и Пинкертон – са включени в неговия нов албум. Любовта му към композитора датира от момента, в който като дете чува Лучано Павароти да пее „Nessun dorma“. Вокалното му обучение започва най-напред като баритон, но след това певецът се откъсва от оперното изкуство, за да се насочи към клубната сцена в Ню Йорк, работейки като диджей. По-късно, след като се завръща към вокалните си занимания, Тетелман вече се изгражда като теноров глас и на 26 години изпява първата си Пучиниева роля (на Родолфо от „Бохеми“).


Албумът „The Great Puccini“ е изграден от произведения, които са заложени в бъдещия календар на артиста. „Има няколко нови роли в близкото ми бъдеще. Луиджи в „Мантията“, Руджеро в „Лястовичката“, Де Грийо в „Манон Леско“ и Дик Джонсън в „Момичето от златния Запад“. По-нататък по пътя ми предстои ролята на Калаф от „Турандот“ и, надявам се, един ден – на Роберто във „Вилиси“, казва той. Това, което го привлича всеки път, е сложният характер на героите на Пучини и изискванията, които те поставят пред певеца. „Мисля, че става дума за много работа с гласа, а не само с тялото. Това означава да намериш начин да предадеш смисъла на думите дори на онези, които не разбират езика, а композиторите, които ти дават тази възможност, са едва неколцина“, споделя артистът.

Новият му албум започва с арията „Donna non vidi mai“ на Ренато де Грийо от I-во действие на „Манон Леско“ – предизвикателство за всеки тенор, а страстната интерпретация на Тетелман би събудила интереса на слушателите и към неговия сценичен дебют в тази роля. Сред най-популярните арии, които албумът събира, ще откриете няколко, които могат да имат смисъла на представителна визитка за най-мелодичната част от творчеството на композитора: прочутата „Nessun dorma“ (арията на Калаф от III-то действие на оп. „Турандот“), която оперният певец определя като „портал към разбирането и усещането на оперните емоции“, както и ариите „Recondita armonia“ и „E lucevan le stelle“, които героят Марио Каварадоси пее в оп. „Тоска“.

  • От днес Радио Класик А излъчва премиерно записите на тенора Джонатан Тетелман от новия му албум „The Great Puccini“ – може да ги слушате през цялата седмица всеки следобед между 14 и 15 ч. Приятни минути на 88 MHz!