Гершуин и Людмил Ангелов – една специална вечер в зала „България“

15 февруари 2024 г.

„Защо трябва да си второразряден Равел, когато можеш да бъдеш първокласен Гершуин?“ Тези думи се приписват на прочутия Морис Равел и бележат една историческа среща между двама велики в музиката. През 1928 г. младият Джордж Гершуин се среща с 53-годишния френски композитор и го запитва дали би било възможно да учи при него… Тази вечер в зала „България“ наистина ще звучи „първокласен“ Гершуин, благодарение на изключителния български пианист Людмил Ангелов. Диригент на Софийската филхармония ще е Владимир Кираджиев, с когото Ангелов отдавна работи върху редица значими проекти, най-вече около по-слабо познати композиторски имена. На тях се дължеше възраждането на Концерта за пиано и оркестър № 1 от Мориц Мошковски, изпълнен премиерно във Варшава и записан в Глазгоу с Шотландския симфоничен оркестър на BBC (Hyperion), а впоследствие представен и от Софийската филхармония през 2020 г.

Пианистът Людмил Ангелов неколкократно е свирил Концерта във фа на Джордж Гершуин с Оркестър „Кантус Фирмус“, изнесе и цяла програма от музика на американския композитор при гостуването на Джон Маклафлин Уилямс през 2011 г. в цикъла „Музиката на Америка“.


Вечерта започва с известната Кубинска увертюра, оригинално озаглавена през 1932 г. „Румба“, а след нея ще се разкрие един пълнокръвен „интеграл на творбите за пиано и оркестър от Гершуин“, както самият Людмил Ангелов казва. Стогодишната „Рапсодия в синьо“ за пиано и оркестър, чиято вековна история сега се празнува по цял свят с различни инициативи, по-рядко изпълняваната Рапсодия № 2 за пиано и оркестър от 1931 г., за която самият автор твърди, че „в много отношения, като оркестрация и форма, това е най-доброто нещо, което съм писал“, са част от програмата тази вечер. Ще звучат още: прочутият Концерт във фа за пиано и симфоничен оркестър в три части, създаден през 1925 г. и чиито оригинални чернови са озаглавени „Нюйоркски концерт“, както и Вариации върху „I Got Rhythm“ за пиано и оркестър от 1934 г., в чиято основа е известната едноименна тема от мюзикъла „Girl Crazy“, а днес позната като един от великите джаз стандарти.

Билети – на касата на зала „България“ и в мрежата на Ивентим.