Христо Йоцов: „Плевенска филхармония е изключително активна в представянето на нова българска музика“

16 февруари 2024 г.

Трима български композитори и известни джаз музиканти – Христо Йоцов, Ангел Заберски-син и Константин Костов са представени от Плевенската филхармония в нейния юбилеен сезон 2023/2024. Техни композиции прозвучаха в Плевен снощи (15 февруари, зала „Катя Попова“), а тази вечер ще бъдат чути и в София (16 февруари, зала „България“), под диригентството на Борислав Йоцов. От Франция гостува именитият обоист Давид Валтер, поканен да изпълни соловата партия в пиесата на Христо Йоцов.

Константин Костов е представен с премиерата на своя Концерт за джаз пиано и оркестър, като самият той ще бъде солист на пианото, Ангел Заберски-син – с творбата си „Капризите на една дама“, а произведението на Христо Йоцов е неговият Концерт за обой и оркестър.

„Плевенска филхармония в лицето на ръководството си – на Любомир Дяковски и неговите сътрудници, са изключително активни и заинтригувани от идеята да представят нова българска музика. Да правят премиери и да се движат извън отъпканите пътеки, което е много добре за нас музикантите, защото в София тези процеси много по-трудно се развиват“, сподели Христо Йоцов в ефира на Радио Класик А. Гостувайки в предаването „Съботно кафе“, за да разкаже за концерта със съвременна българска музика в афиша на Плевенската филхармония, той говори не само за своята музика, но и представи колегите си, чиито композиции звучат в програмата.

Един много талантлив български джаз музикант, който живя дълги години в Мюнхен, беше асистент на един от най-големите педагози в областта на джазовото пиано, завърна се в България и сега тепърва българската публика ще се запознава с него – това е Константин Костов“, разказа Христо Йоцов. Той припомни, че заедно (като трио с Димитър Карамфилов – контрабас) записаха проекта му „Картини от една изложба“ с негови аранжименти, а после и за Биг бенд. „Сега Константин прави една много сериозна заявка и в това поле на хибридната музика“, а Концерта за джаз пиано и оркестър на своя колега описа като „много живописен и много джазов“. За автора на композицията в три части „Капризите на дамата“, Христо каза: „Моят обичан приятел – Ангел Заберски-син, който е известен с композиционните си творби, е изключително богат мелодик и хармоник с много красива музика и познания за форма и оркестрация, за оркестров звук и оркестрова култура“.

За какво още става дума в интервюто на Радостина Узунова с Христо Йоцов от 10 февруари, може да си припомните в звуковия файл!


Повече за Христо Йоцов:

Инструменталист, аранжор, композитор, Христо Йоцов е роден в семейство на музиканти и завършва музикалното училище и НМА в София в класа по ударни инструменти на проф. Добри Палиев. От 1982 свири с различни джаз групи в България и Европа. С „Акустична версия” печели двете най-престижни европейски награди за джаз в Белгия /1985/ и в Германия /1986/. В периода 1982-1989 г. е барабанист и аранжор на Биг бенда на Българското национално радио. От 1989 води клас по ударни инструменти  в катедра „Поп и джаз изкуство” в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, професор.

През годините Йоцов свири със Симеон Щерев, Милчо Левиев, Йълдъз Ибрахимова, Теодосий Спасов, Марио Станчев, Томи Смит, Анди Скофийлд, Адам Пиерончик, Ерик Про, Стив Хамилтън, Тим Гарланд, Алексия, Реджи Уоркмън, Бени Мопин, Стийв Слегл, Том Харел и мн.др. Днес е един от най-активните и творчески музиканти на българската джаз сцена и основен двигател на много проекти. Автор е на музика и аранжименти за: джаз формации, биг бенд, филмова, театрална и симфонична музика. По-значими композиции: „Началото” за кларинет, ударни и камерен оркестър, Концерт за кларинет и симфоничен оркестър /2002, запис със СО на БНР/, Концерт за обой и симфоничен оркестър /2003, по поръчка на френския обоист Давид Валтер, изд. „Биладо”, Париж, запис със СО на БНР/, Концерт за маримба и оркестър /2004 – I награда на IV конкурс за композиране на симфонично произведение в неравноделни ритми „Перкусия в 7/8” – Пловдив, запис със СО на БНР/, пиеси за кларинет и пиано /2006, изд. „Емерсон”, Лондон/, „Музикални моменти” за две пиана и ударни инструменти 2007 г., Концерт за пиано „The Spirit of Jazz” – 2013, Концерт за комплект барабани и симфоничен оркестър /2015/, Концерт за виолончело и симфоничен оркестър 2017/. От 1995 Христо Йоцов свири предимно в собствени проекти с участието на български и чужди музиканти, за които създава оригинални композиции. Има издадени над 30 албума за български и чуждестранни компании.

Носител е на престижни награди, между които Първа награда на конкурса за джаз групи в Белгия, Първа награда на джаз конкурс в Леверкузен – Германия, Бронзова лира на СБМТД, „Златно перо” на Класик FM радио, „Кристална лира” на СБМТД, Почетна статуетка на фондация „Аполония” за дългогодишен принос във фестивала.


Ето какво казва за музиката си Христо Йоцов:

„Концертът е написан 2004 г. по поръчка на световноизвестния френски обоист Давид Валтер. Издаден е от издателство „GERARD BILLAUDOT” в Париж и записан същата година със симфоничния оркестър на БНР, диригент Борислав Йоцов. От тогава насам пиесата е свирена много пъти в България и по света както от Валтер, така и от други, включително млади обоисти. Формата е класическа тричастна, като по молба на Давид има български неравноделни размери, без това да клони към фолклорна звучност“. Бащата на Христо и Борислав Йоцови – Георги Йоцов бе дългогодишен първи обой на Софийската филхармония и един от най-добрите български обоисти. Това дава предимството на Христо да бъде много добре запознат с характера и възможностите на инструмента и те са използвани пълноценно в пиесата. „Ако има джазови елементи, то те са скрити в оркестровата тъкан и касаят предимно ритмичното разнообразие“, допълва авторът.