В „Съботно кафе“ на 17 февруари 2024 – интервюта

19 февруари 2024 г.

Столина Добрева, директор на Национално музикално училище „Любомир Пипков“ National school of music Sofia разказва за културния обмен  с Кодартс лицей за музика и танц – Ротердам, Нидерландия. След гостуването на холандските музиканти в България миналата година,  българските ученици върнаха визитата. Вторият етап на Проектът „Обединени от музиката“ /„United by music”/ се състоя от 6 до 11 февруари, когато Брас банда на училището с ръководител тромбониста Велислав Стоянов, участва в редица провокативни майсторски класове и изнесе концерт. А тази година се навършват 120 г. от създаването на първото в България музикално училище. Началото на годишнината поставя концерта КИНО и КЛАСИКА с участието на Младежка филхармония „София“ под диригенството на Славил Димитров и със солист именития пианист Георги Черкин, възпитаник на училището.

Брас бенда на НМУ с ръководител Велислав Стоянов в Ротердам

Столина Добрева в студиото на Радио Класик А


100 г. след смъртта на Бедржих Сметана, през 1924 г., започва да се чества „Година на чешката музика“. През 2024-та тя съвпада с 75 години Чешки център София. Радка Рубилина, директор на центъра и Силвия Дерибеева разказват в „Съботно кафе“ как ще бъдат отбелязани тези две годишнини.

Силвия Дерибеева и Радка Рубилина в студиото на Радио Класик А


Конкурсът за пианисти „Геза Анда“ е един от най-престижните в света. В края на май в Цюрих предстои 16-то издание. Представят ни го Маркус Вилер, генерален секретар на Фондация „Геза Анда“ и Белина Костадинова, ръководител на проекти. В студиото са и двама от лауреатите на предишното издание – Джулиан Тревелиян, носител на втора награда и на Моцартовата награда и Михай Берец, носител на наградата „Лист-Барток“. На 14 февруари те изнесоха концерт в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ с Академичния симфоничен оркестър под диригентството на Константин Илиевски. През есента Джулиан Тревелиян отново ще гостува за съвместен концерт с цигуларя Максим Цеков в Централния военен клуб, а двамата ще направят майсторски клас по камерна музика в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София.

Джулиан Тревелиян и Михай Берец с АСО от концерта ма 14 февруари в НМА

Маркус Вилер, Белина Костадинова, Джулиан Тревелиян и Михай Берец, заедно с Радостина Узунова в студиото на Радио Класик А


С пианиста Людмил Ангелов говорим за любимото му танго, което изпълнява още от края на 90 -те години на 20 век. На 11 март в зала „България“ ще участва в откриването на Европейския музикален фестивал 2024 с концерта „Танго мечти“, а на финала на форума на 30 ноември ще представи рецитал с музиката на Лист и Шопен.

Людмил Ангелов в студиото на Радио Класик А