В „Съботно кафе“ на 24 февруари 2024 – интервюта

26 февруари 2024 г.

Врачанската симфониета започна пролетния си сезон в началото на февруари. В уютната й зала гостуват както познати, така и нови за България имена от класическата музика. Целият сезон е посветен на 100 г. от рождението на диригентката Радосвета Бояджиева, създала преди 50 години симфоничния оркестър на гр. Враца. За предстоящите концерти в юбилейната година разказва Христо Павлов, директор на културния институт.

Христо Павлов в студиото на Радио Класик А


Диригентът на Филхармония „Пионер“ Любомир Денев – син разкрива какво е „Агарта“ и каква е историята на операта-мюзикъл, чието концертно изпълнение се състоя миналия уикенд в първо студио на БНР.

Любомир Денев-син в студиото на Радио Класик А


Клавирно трио ASSAI в състав: Георги Райчев, цигулка, Тодор Иванов, виолончело и Петър Дюлгеров, пиано ще дебютират в Европейския музикален фестивал на 27 февруари с изцяло чешка програма. В предаването разказват за себе си, за програмата и за магията на камерното музициране.

Клавирно трио ASSAI: Георги Райчев, Петър Дюлгеров и Тодор Иванов в студиото на Радио Класик А


Магдалена Сотирова от Monte Music разказва в „Съботно кафе“ за „Ромео и Жулиета“ – постановка на Държавна опера Варна, а балетната публика в София ще се наслади на вълнуващата сценична творба на хореографа Сергей Бобров и великолепната музика на Прокофиев на 9 март в зала 1 на НДК в изпълнение на трупата и симфоничния оркестър на операта.

Магдалена Сотирова в студиото на Радио Класик А